ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Героите на деня

No comment!

Иво Дернев

Image title
Искам да навържа три събития, свързани с казуса „Св. Марина“  по хронологичен ред, без да ги коментирам. Коментарът оставям на всеки един от вас. Както и заключенията. Така…

Преди седмица, случайно или не, между двете комисии, признатият специалист от Национален институт за недвижимо културно наследство Вили Раева е пенсионирана. Точно преди огледа, който Вежди Рашидов разпореди след нашето отворено и откровено писмо (в което между другото името на г-жа Раева не фигурираше) и малко след последната комисия, в която тя е участвала и чийто резултати разкри на обявяването на подписката. А разкритията й бяха меко казано скандални. (Вили е тих, скромен човек, който ще се опитам да съглася за интервю, та да разкаже истината. Затова няма да празнословя).

Ето и втория момент- част от обидната за мислещите хора реч на владиката, избълвана в лустросания храм „Св. Марина“ на онова театро вчера: “Особено държа да благодаря на министъра на културата и ще ви кажа защо. Писмото ни беше изпратено до министъра в средата на ноември. Комисията дойде онзи ден. След като изтече коледният пост, след като посрещнахме Рождество Христово и след като изминаха всички големи януарски празници. Оценяваме този жест на министър Рашидов по достойнство. На толерантността ние винаги ще отвърнем с толерантност”. Няма да коментирам тук откровената наглост на г-н Николай, който някак пропусна да спомене предните две комисии, експертите от които изгони като мръсни котета от културния паметник от национално значение. Няма смисъл- той достатъчно се изложи и мощно удари камбаната, както каза художникът Анастас Константинов.

Ето и третото събитие, което предстои да се случи след няколко дни: Вежди Рашидов показва юбилейната си изложба в Пловдив в събота. Ретроспективната изложба „Портретът”, посветена на 60-тата годишнина на културния министър ще бъде подредена в  събота в Градската художествена галерия. Представените скулптури са малка част от портретите, изваяни от Вежди Рашидов в продължение на близо 40 години. Ценителите на монументалното изкуство ще могат да видят образите на Сезар, Борис Димовски, Георги Божилов – Слона, Гауди, Георги Трифонов, Лячо, Светлин Русев, Петьо Блъсков, Йоан Левиев, Ди Киро, Начо Културата, Доньо Донев. Снимките на фотографа Иво Хаджимишев на бронзовите скулптури и черно-бели портретни фотоси на Вежди също са част от юбилейната изложба.

Ще ми се да не мога да вържа трите споменати хронологически събития в смислов порядък, но разумът, срещу когото г-н Николай така гръмогласно се обяви и който така яростно не харесва, не ми позволява. Надявам се да греша!!!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина