ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияЖивотНовини

НИМХ с първа прогноза за зима 2024/2025

Очаква се тя да е по-студена от предходната и сповече валежи. В краткосрочен план от петък рязко падат температурите

Може и да е добре да започнете да планирате смяна на летните със зимните гуми

Националният институт по метеорология и хидрологияни към Българската аказемия на науките ни изненада днес с прогноза за предстоящата зима. Синоптиците съобщиха какво ни чака идния сезон на страницата си в социалната мрежа Facebook тази сутрин с кратък пост.

Според учените тя ще е по-студена от предходната.

„Зима (декември-януари-февруари): Със средни сезонни температури около или над нормата и сезонни количества валеж около нормата. Може да се очаква зимата на 2024-2025 г. да е по-студена и с повече валежи от зимата на 2023-2024 г.“

С предупреждение към шофьорите, че може и да е добре да започнат планирането на смяната на летните със зимните гуми от НИМХ обявиха и чукащият на прозорците хлад за сезона.

„При температури под 4°С материалът, от който са изработени лерните гуми, не позволява достатъчна сигурност, особено сутрин, когато по платното е мокро и хлъзгаво от мъгла или слана. А и опашките в последния момент не са удоволствие.“

Според дежурният синоптик Марияна Попова през следващите дни до края на тази и в началото на следващата седмица вятърът ще бъде от изток, слаб, в източните райони – предимно от североизток, до умерен. Понижението на температурите ще продължи и средноденонощните ще станат малко по-ниски от обичайните. Преобладаващите минимални от петък нататък ще са между 0° и 5° и в местата защитени от вятър ще има условия за образуване на слана. Максималните ще са предимно между 11° и 16° С.

Вероятността за валежи е малка, възможни са само изолирани краткотрайни и незначителни превалявания, главно в крайните източни райони през почивните дни. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни временни увеличения на облачността, висока и средна, над Югозападна България. Сутринта на места в източните райони ще има мъгла или ниска облачност и намалена видимост. В края на периода ще започне затопляне.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина