ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
СъдТемида

Изчезнали два тира с контрабандни цигари, търсят ги

Турският шофьор минал като на парад през Капитан Андреево: Такава граница като българската не бях виждал

Два тира с контрабандни цигари, част от гигантския канал за марките Джинг Линг и Президент, са изчезнали безследно някъде в Пловдив и се издирват от институциите. Задържаният под тепетата камион с папироси без бандерол, както и откритият край Капитан Андреево товарен автомобил, са минали през българската граница като на парад заедно с още два тира, от които обаче няма и следа. Те са превозвали същите количества цигари, като във всяка от каросериите е имало стока за близо 8 милиона лева по изчисления на експертите. Къде се крият в момента фрашканите с цигари тирове и кой ги брани, не става ясно. Разбра се само, че и в момента вървят процесуални действия, готвят се арести на забъркани в мега аферата.

Турският шофьор РемзиЦялата тази информация изплува в днешното съдебно заседание, в което окръжният прокурор Румен Попов поиска постоянен  арест за петима души- турският шофьор на камиона Ремзи Караибрахимоглу, соченият за високопоставен в схемата Николай Пещерлиев, Атанас и Емил Петрови от Благоевград и Стефан Пещерлиев. Последните трима били арестувани докато разтоварвали контрабандния Джинг Линг в специално нает за целта от Николай Пещерлиев пловдивски склад.  

Стефан Пещерлиев и Николай ПещерлиевТакава граница не съм виждал в 25-годишния си стаж на шофьор, казал само пред разследващите шофьорът на разкрития в пловдивски склад тир Ремзи. Той нямал и идея какво му предстои, когато получил ангажимент да прекара камион с цигари от Турция транзит към Русия. Минал турската граница след щателна проверка и редовни документи и влязъл в нашия пункт на Капитан Андреево. Там се шашнал, когато първо му поискали 50 турски лири, за да го пуснат през бариерата, въпреки че няма право да кара камион в ЕС, а после митничар взел документацията на товара, върнал се,връчил му други документи, с които товарът изведнъж се превърнал в бобини за текстилната промишленост. Едва 15 минути трябвали на Ремзи и шофьорите в другите три тира да преминат българската граница. Товарът им не е теглен, не е проверяван, митничар ги превежда през опашката от други камиони и ги праща по живо по здраво в България. Не, такава граница не съм виждал, повторил в Атанас и Емил Петрови от Благоевградразпита си пред разследващите Ремзи. Тези, които би трябвало да бъдат тук пред вас са онези, които са пуснали камионите, каза пред Темида днес прокурор Румен Попов. В неговата пледоария стана ясно, че още от границата тировете с контрабандата са били конвоирани от няколко души с автомобили, които са следвали задачите си. Сред тях е бил и Николай Пещерлиев, който посрещнал шофьорите на метанстанция с листове кои автомобили трябва да следват, за да ги откарат до крайните точки. Именно Николай е на по-високо ниво в йерархията на схемата. Той е раздавал задачите на другите от групата. В нея е бил и синът му.

Според свидетеля Божидар Диев, в последния месец са минали не 15 тира с цигари без бандерол, както смяташе полицията до преди няколко дни, а 17. Колко време е работила схемата, не е ясно. Но може да са минали стотици такива камиони.

Има още много неизвестни съучастници, които са имали различни ангажименти. И в момента се работи по разкриването им, обясни пред съда Румен Попов.  Според него турският шофьор Ремзи е най-добросъвестният в цялата афера, но му се иска постоянен арест, тъй като няма адресна регистрация у нас, а и е разбрал, че става част от престъпна схема като е преминал като на парад българската граница и е бил конвоиран до Пловдив, а не е минал транзит през страната. Според запознати, организаторът на мега канала напуснал България. Голяма част от задържаните митничари и гранични полицаи са пуснати. Тепърва продължава започва по случая.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина