ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотЗабавление

Ще ти изям книгата, но без кориците!

„Брутално” ми се плаче от книгата „С@мот@“ на Мартина Дечевска

Стефка Георгиева

Ако някога имате нужда от блестящо представяне, помолете Александър Секулов да го направи. Може би ако снощното представяне на книгата „С@мот@“ на Мартина Дечевска беше направено изцяло от него, щях да да си я купя. Може би. Да ама не. Контраста между излезлия пред публиката на Spirt&Spirit Любен Петков и младата авторка след него беше толкова рязък, че беше трудно да възприемем всичко, което чуваме.

Излиза Дечевска на сцената пред публиката, започва да говори и… Точно там всичко приключи. Първо Мартина нарича романа си „моето дете“ r след това „продукт“, а това нещо има претенции да бъде част от литературното изкуство. Не съм шокирана от жаргонните думи в романа, нито от това, че може да бъде сравнен с 50-те нюанса сиво на Джеймс. Най-стряскащ ми е фактът, че това бива класирано като съвременна българска литература. Само дето е литературно колкото книгата на Емил Конрад, като направим важната уговорка, че влогърът съвсем не твърди, че е писател. Момчето си каза, че води влог и е написал нещо, което не може да определи много ясно, но няма претенции за литературната му стойност. Но Мартина има такива.

Наистина се опитах да я прочета тази книга. Насилих се за цели 30 страници и повече не издържах. Колкото и положително настроена да се опитвам да бъда към младите автори като Августин Господинов, който е поет точно колкото Дечевска е писателка, някак си ми се губи естетическото и красивото в тези книжлета. Ако Августин омаскари българската поезия със стих от рода „който чука не мие чиниите“ и тем подобните му дълбоко философски разсъждения със сексуална нотка, то Мартина направо се подиграва на литературното изкуство. Грубо-негрубо, за пръв път в живота си се радвам, че младото поколение емигрира. Или поне част от него.

Цялия коментар може да прочетете в КАПАНА.БГ 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина