ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЗдравеПУЛС

Взрив на отравяния от гъби

Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ апелира за повече бдителност от страна на гъбарите

Апел за по-голяма бдителност при брането и консумирането на гъби отправя Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. До преди две седмици там не бяха приемани пациенти с гъбни отравяния, но в момента стационарът е запълнен заради „взрив“ от подобни интоксикации, разказа проф. д-р Янко Илиев, началник на клиниката.

В момента в Южна България хората масово берат гъби без да са особено внимателни. Освен че лечението е скъпоструващо, то не дава гаранция особено в случаите на т.нар. фалоидно гъбно отравяне, което у нас най-често се предизвиква от зелена, бяла или леплива бяла мухоморка.

До момента Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ е спасила четирима такива пациенти, но други трима са в критично състояние, обясни проф. Илиев. Той призова гражданите да не берат гъби, в чието разпознаване не са 100% сигурни, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето.

Най-важното е още при първите оплаквания да се търси медицинска помощ, а не да се пристъпва към самолечение, подчерта проф. Илиев. След консумацията на отровни гъби симптомите са предимно от стомашно-чревния тракт: появяват се силни коремни болки, гадене, повръщане, диария.

По отношение на зелената мухоморка е достатъчна само малка част от гъбата, за да се причини отравяне. Токсините съдържащи се в 5 грама са достатъчни да убият 70 килограмов човек, а латентният период, за разлика от интоксикация с друг вид гъби, е по-дълъг – понякога до 48 часа след консумация, и протича без симптоми.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина