ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Забравеният град

Шнитер не е убит, а ограбен!

Къщата на Иван Андонов край Централна гара е руина отвън, но музей отвътре

Шедьовърът на Йозеф Шнитер разграбен и осквернен по комунистическо време, плаче за реставрация

Градоустроителят прави революция с проектирането на скрития днес за погледа дворец- прави вътрешни тоалетни

Къщата не е убита, просто е ограбена. Не аз съм виновен за това престъпление, не аз сторих това на архитектурния шедьовър, казва  пред КАПАНА Андон Андонов- бившият областен управител, който днес живее под покрива на една от най-красивите къщи на градоустроителя на Пловдив Йозеф Шнитер. Екс губернаторът прие екип на новия пловдивски сайт за култура, за да разкаже историята на архитектурния шедьовър и нелекото му настояще. Разкри и причините творбата на арх. Шнитер, строена през 1892г., да се намира в такова незавидно състояние днес.
Големият архитект шлифова диаманта си за видният възрожденец Иван Андонов- обществен деец, учител, адвокат, журналист, участник в националноосвободителното движение от 1 872 г., е дин от организаторите на Съединението, виден общественик и деец на Народно-либералната партия в града . Андонов е имал десет деца и Шнитер е взел в предвид огромната фамилия на общественика при проектирането на къщата. Горният етаж е бил единствено за детски спални. На долния архитектът прави работен кабинет, приемна и спалнята за родителите. И нещо изключително за онова време- две тоалетни и баня вътре в къщата. Докато всяка българска къща се е гордеела със санитарен възел в двора, то Шнитер е бил достатъчно съобразителен и мислещ в перспектива, за да създаде нещо подобно.

 

Цялата тази уникална история може да прочетете в http://kapana.bg/index.php/zabraveniyat-grad/item/118-shniter-ne-e-ubit-a-ograben

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина