ГласовеМнения

Красиво: Ученици направиха забранен класически концерт на Главната

Злати, София и Йоан свирят „Травиата“ и „Кармен“ край Каменица, извадиха 50 лева за 30 минути

Image title
Музиката от три деца на улицата снощи беше толкова красива и толкова забранена. На няколко броя пейки разстояние от стълбите на Каменица и на няколко метра от солидна глоба- Злати, София и Йоан преплитаха „Травиата“, „Кармен“, „Концерт от Дювиен IX“, „Брух концерт 3-та част“ и още. 16-годишни, те знаеха още куп непопулярни ноти, но лесни за тях.
Докато са се прибирали от Музикалното, където учат, на Злати не й достигали няколко стотинки, за да си купи билет за рейс. Така и така били с инструментите и решили да посвирят. Музиката им донесе снощи 50 лева.

Image title
Златина учи флейта, София- арфа и пиано, а Йоан- цигулка. Не свирят за първи път. Но никога не им е трябвало разрешителното, което те вече си бяха изкарали. И с който документ ясно е пояснено, че класиката им трябва да се шири, или по-скоро теснее, на плочките пред  Пощата. Тримата приятели си бяха избрали снощи точно това място. Защото им е любимо и вече втори месец след училище практикуват наученото, пък и изкарват парички. Харесва им акустиката там. Кътът се е превърнал в тяхната концертна „зала“.
 
Златина се пита как може да й забраняват да свири на третата пейка от стълбите на Каменица, като след още една пейка има живеещи хора, които обожават флейтата й и в знак на това винаги пускат в калъфа й по 5 лева.
Image title
Талантливите млади музиканти си изкарват по 50-60 лева за половин час. Ако си подготвен, подчертава Злати. Имат си и рекордна сума- 150 лева за 30 минути.
За децата улицата е най-хубавата сцена в живота. Вярват, че преодолеят ли страха от Главната, голямата музикална сцена е фасулска работа.
 
Спомнят си за силата на уличната музика с една история. Зимата класът имал нужда от пари. За нещо важно и спешно, за което не искаха да споделят. Събрали се всички. 15 човека с 15 инструмента. Повикали си и няколко танцьора. Било прекрасно. Спомнят си още с широки усмивки реакцията на хората, които се спирали и се наслаждавали от сърце.

Image title
Йоан си има група, с която е печелил национални награди. И която група се е срещала лятото из Градската градина- между дърветата, под звездите, до фонтана, с нови приятели.
Децата са смели. Не искат да се покорят на забраната. Чули са и за акцията в Тотал спорт и се надяват за крайно положително развитие на нещата. Родителите им се радват, защото дъщерите и синовете им се развиват. Показват се пред хора, а и получават пари, които не могат да си позволят да им осигурят.

Днес отново са на улицата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина