ЗдравеНовиниПУЛС

Скок при случаите на варицела

Причината са противоепидемичните мерки

Четири пъти и половина са се увеличили случаите на варицела сред децата. Това е резултат от противоепидемичните мерки в продължение на две години. Натрупа се новородено население, което не е прекарвало болестта, обясни консултантът по ваксинопрофилактика към Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи, че децата прекарват леко болестта – с обрив и температура, но възрастните, които не са боледували и могат да бъдат заразени, е добре да се ваксинират, защото може да има усложнения. Освен обрива и температурата те могат да се разболеят от пневмония или възпаление на централната нервна система, пише OFFNews.

„За възрастните също има лечение. Ако се започне още с първите обриви, ефектът е много добър“, увери микробиологът.

„Преди година предложих да бъде предвидена задължителна имунизация за варицела. Сега ваксината е препоръчителна и хората могат да я закупят. Съветвам родителите да я поставят на децата. Предложих държавата да осигури на желаещите ваксини, а майката, която не иска да ѝ се ваксинира детето, да подписва декларация: „Запозната съм, че държавата ми предоставя ваксина, но отказвам да се сложи на детето“. Това действа много възпитаващо, защото тогава поемаш отговорност за детето и състоянието му, ако се разболее. Седем години бях начело на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката и доста неща бяхме въвели до последна стъпка да бъдат приети. Едно от предложенията беше, когато се връща майката от родилното с детето, възрастните от обкръжението му да бъдат реимунизирани срещу коклюш. Това е европейска практика“, обясни професорът.

По думите му при децата, заразени с варицела, няма нужда да се дава антивирусно лекарство, защото ще изкарат инфекцията леко. Той посочи, че инкубационният период е 21 дена. Проф. Кантарджиев каза още, че във Великобритания е имало практика да се правят „партита“ за заразяване на децата, за да изкарват варицелата леко в ранна възраст, което според него е нелоша идея. Той даде пример с Израел, където се обсъжда въвеждането на задължителна ваксина срещу болестта и за деца, и за възрастни.

Професорът коментира и COVID-19 у нас. По думите му в момента започва да се разпространява нов подвариант на Омикрон, който се кара още по-леко.

„Няма съобщения за хоспитализирани или починали с този подвариант. Вече има епидемично разпространение на грипа у нас. Открити са и двата варианта на вируса от група А. Има много добро антивирусно лекарство. Ако човек вземе лекарството при първи симптоми, на втория ден може да се върне на работа, тъй като нито отделя вируса, нито е болен“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина