ЗдравеНовиниПУЛС

Пореден пациент с ХИВ е обявен за изчистен от вируса

53-годишен мъж в Германия стана поредният пациент с ХИВ, който е обявен за изчистен от вируса след процедура, която заменя клетките на неговия костен мозък с устойчиви на ХИВ стволови клетки от донор. Рисковете при процедурата, обаче, я правят неподходяща за широко приложение в настоящия ѝ вид и засега се прилага само при пациенти онкологични заболявания, които така или иначе се подлагат на трансплантация, пише mediapool.bg.

В продължение на години антиретровирусна терапия се дава на хора с ХИВ с цел понижаване на вируса до почти неоткриваеми нива и предотвратяване на предаването му на други хора. Но имунната система държи вируса заключен в резервоари в тялото и ако дадено лице спре да приема антиретровирусна терапия, вирусът може да започне да се възпроизвежда и разпространява.

В последните години има няколко съобщения за напълно излекувани от ХИВ пациенти, като при всички тях е приложена терапия със стволови клетки. Последният пациент, наричан „пациентът от Дюселдорф“, е спрял да приема антиретровирусна терапия през 2018 г. и оттогава остава свободен от ХИВ.

Техниката чрез трансплантация на стволови клетки е използвана за първи път за лечение на Тимъти Рей Браун, известен като „Берлинския пациент“, чийто случай беше доклдван през 2007 г. Браун е страдал от левкемия, която не се е повлияла от химиотерапия и се е наложило да му бъдат направени две костно-мозъчни трансплантации. След трансплантациите Браун е на тежки медикаменти (имуносупресори), от вид, който вече не се използва, има сериозни усложнения в продължение на месеци и дори за известно време е бил поставен в изкуствена кома. След трансплантациите Браун е успял да спре приема на антиретровирусната терапия и остана без ХИВ до смъртта си през 2020 г.

През 2019 г. изследователите разкриха, че същата процедура изглежда е излекувала пациента от Лондон Адам Кастийехо. И през 2022 г. учените обявиха, че смятат, че пациент от Ню Йорк, който е останал свободен от ХИВ в продължение на 14 месеца, също може да бъде излекуван, въпреки че изследователите предупредиха, че е твърде рано да бъде сигурно. По-късно през 2022 г. бе докладван и случаят на мъж с кодово име „Градът на надеждата“, лекувал се в калифорнийски център, който също се е изчистил от вируса.

Пациентът от Дюселдорф е имал изключително ниски нива на ХИВ, благодарение на антиретровирусната терапия, когато е бил диагностициран с остра миелоидна левкемия. През 2013 г. екип, ръководен от вирусолога Бьорн-Ерик Йенсен от университетската болница в Дюселдорф в Германия, унищожи раковите клетки в костния мозък на пациента и ги замени със стволови клетки от донор с мутация, която прави имунната система устойчива на ХИВ.

През следващите пет години екипът на Йенсен е взимал тъканни и кръвни проби от пациента. В годините след трансплантацията учените продължили да откриват имунни клетки, които реагират специфично на ХИВ, което предполага, че някъде в тялото на мъжа е останал резервоар. Те също открили ДНК и РНК на ХИВ в тялото на пациента, но изглежда, че те никога не се репликират.

В опит да разбере повече за това как работи трансплантацията, екипът е провел допълнителни тестове, които включват трансплантиране на имунните клетки на пациента в мишки, проектирани да имат човешка имунна система. Вирусът не успял да се репликира в мишките, което предполага, че не функционира. Последният тест беше пациентът да спре приема на антиретровирусна терапия. „Това показва, че не е невъзможно, просто е много трудно, да се премахне ХИВ от тялото“, казва Йенсен.

Пациентът, който е получил лечението, каза в изявление, че трансплантацията на костен мозък е била „много труден път“, добавяйки, че планира да посвети част от живота си в подкрепа на набирането на средства за научни изследвания.

Тимъти Хенрих, изследовател на инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Сан Франциско, казва, че проучването е много задълбочено. Това, че няколко пациенти са били успешно лекувани с комбинация от антиретровирусна терапия и резистентни на ХИВ донорски клетки, прави шансовете за постигане на излекуване на ХИВ при тези индивиди много високи.

Равиндра Гупта, микробиолог от университета в Кеймбридж, Обединеното кралство, който ръководи екипа, лекувал пациента Кастийехо, се съгласява, но добавя, че в някои случаи вирусът мутира вътре в човека и намира други начини да влезе в клетките му. Също така не е ясно, казва той, дали химиотерапията, която хората са получили за своя рак преди трансплантацията на костен мозък, може да е помогнала за елиминирането на ХИВ чрез предотвратяване на деленето на заразените клетки.

Но е малко вероятно заместването на костен мозък да бъде въведено при хора, които нямат левкемия, поради високия риск, свързан с процедурата, особено шанса индивидът да отхвърли костния мозък на донора. Няколко екипа тестват потенциала за използване на стволови клетки, взети от собственото тяло на човек и след това генетично модифицирани, за да имат специфичната мутация, което би премахнало необходимостта от донорски клетки.

Йенсен казва, че екипът му е извършил трансплантации на няколко други хора, засегнати както от ХИВ, така и от рак, използвайки стволови клетки от донори с въпросната мутация CCR5Δ32/Δ32, но още е твърде рано да се каже дали те са изчистени от вируса. Неговият екип планира да проучи дали, ако човек има по-голям резервоар от ХИВ по време на получаване на трансплантация, това се отразява на това колко добре се възстановява имунната система и елиминира всички останали вируси от тялото.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина