ГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Националната конференция по алергология в Пловдив приключи

Есенните алергологични дни в Пловдив събраха над 150 участници, членове на Българското дружество по алергология (БДА), алерголози, гост-лектори, специалисти гастроентеролози, пулмолози, специалисти по здравни грижи. В научната програма бяха включени над 30 презентации и доклади свързани с лечението и терапиите на бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, атопичния дерматит, ХОББ, уртикария, лечение на ринити и риносинузити, алергия към домашни микрокърлежи.

Алергологичните дни традиционно се провеждат 2 пъти годишно, през есента и пролетта, за да може професионалната общност да разисква не само новостите в медицината, но и да дискутира важни актуални проблеми в системата на здравеопазването.

Тази година тридневният форум в Пловдив постави акцент върху климатичните промени на планетата, които пряко въздействат върху бариерната защита и стимулират алергичните заболявания. Фокусът в част от презентациите беше върху въглеродния отпечатък, който оставя всяка човешка дейност, включително и лечението на пациентите, затова участниците във форума засадиха дръвчета на територията на община Пловдив и така изразиха своята подкрепа за опазването на околната среда.

В последния ден на Националната конференция Българското дружество по алергология проведе отчетно-изборно събрание, на което единодушно за председател на дружеството бе преизбрана проф. д-р Мария Стаевска мд. Тя завършва медицина във ВМИ – София през 1991 г., магистър е по здравен мениджмънт, има придобита специалност по вътрешни болести, по клинична алергология. Специализирала е във Франция и Полша.

От 2017 година проф. Стаевска е началник на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница. Научните й интереси са в областта на хроничната уртикария и наследствения ангиоедем. Автор и съавтор е на повече от 80 научни публикации в страната и чужбина.

Първият й мандат като председател на Българското дружество по алергология е 2019-2022.
Д-р Силвия Новакова дм бе избрана от отчетно-изборното събрание за заместник-председател на БДА. Д-р Новакова завършва медицина във Висшия медицински институт в Пловдив. Има придобити специалности „Детски болести”, „Клинична алергология”. Алерголог в УМБАЛ „Св. Георги” в гр. Пловдив.

Активно работи в областта на единния дихателен път, инструменти за оценка на клиничен изход от лечение, епидемиология на алергични заболявания. Автор на научни публикации в български и чуждестранни издания, включително и с международни екипи.

За членове на управителния съвет на Българското дружество по алергология бяха избрани д-р Симеон Узунов, д-р Денислава Недева и доц. д-р Анна Валериева. Д-р Борислава Крушева беше преизбрана за секретар, а д-р Цветелина Лазарова – за касиер на дружеството.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина