ГрадътЗдравеНовини

Днес е Световеният ден за борба с хипертонията

Мерят кръвно пред Общината в Пловдив

С 11 милиона случая годишно, хипертонията е основната причина за смъртност в света. У нас повечето от недиагностицираните пациенти са работещи, активни хора на възраст под 60 години.

Днес, 17 май, е Световеният ден за борба с хипертонията. По този повод в 150 държави започна инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. У нас тя се провежда за 17-а поредна година от Българската лига по хипертония. В 28-те областни града са отворени общо 38 пункта за измерване на кръвното налягане. Графикът на скрининга е поместен на уебсайта на БХЛ.

В Пловдив пунктът ще бъде до фонтана с Пеликаните пред Общината на 17 и 20 май от 10:00 до 16:00 часа.

В подкрепа на „Май месец за мерене“ информационната кампания „#Защото аз така казвам“ подтиква хората да проверят кръвното си налягане. За пета поредна година фармацевтичната компания Servier покрепя БЛХ, като подпомага осведомеността относно важността на измерването на кръвното налягане. Компанията поддържа и платформа с информация и полезни съвети за наблюдение и справяне с високото кръвно налягане: https://www.moetokravno.bg/

С приблизително 4 млрд. души, засегнати от артериална хипертония в световен мащаб, заболяването е водещата причина за смърт, отговорна за 10,8 млн. смъртни случаи годишно. Известна е като „тихия убиец“, защото макар често да няма признаци или симптоми, може да има сериозни последици. Особено когато имаме предвид, че всеки втори човек с високо кръвно налягане дори не знае, че живее с този широко разпространен здравословен проблем.

Кръвното налягане може да бъде високо, нормално или ниско, но с напредването на възрастта се повишава. Тъй като с времето стените на артериите се втвърдяват и малките кръвоносни съдове стават по-тесни, сърцето използва по-голяма сила за поддържане на циркулацията на кръвта в тялото. Това води до повишаване на кръвното налягане. Хипертонията се определя като кръвно налягане, което е постоянно по-високо от 140/90 mm.

Предразположени ли сте

За огромно съжаление много голям дял от хората са предразположени да развият хипертония. Фамилната обремененост играе своята роля, но наред с нея се открояват рискови фактори, свързани с начина на живот и особено вредните навици: тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол, на сол, както и ниска физическа активност. За хипертонията допринасят наднорменото тегло и затлъстяването, стресът и напредналата възраст.

Какви могат да бъдат пораженията върху здравето

„Хипертонията е водещият рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт, както и ключова причина за развитие на сърдечна недостатъчност“, коментира проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония (БХЛ). „Извън традиционната връзка със сърдечно-съдовите заболявания хипертонията причинява над 40% от смъртните случаи при хора с диабет и също е водещ риск за смърт на плода и майката при бременност, за развитие на деменция в по-късните етапи от живота и за прогресия на бъбречната недостатъчност“, допълва той.

Контролът

Затова се препоръчва кръвното налягане да се проверява редовно през цялата година. Измерването му е много лесно – не трябва да се притесняваме да помолим нашия лекар, сестра или дори фармацевта да провери кръвното ни налягане. Също така е полезно да се прави измерване и в домашни условия, което е лесно и достъпно, но и е ключово за ранно диагностициране и поддържане на кръвното налягане в контрол. Чрез редовното измерване на кръвното налягане можем да го държим под контрол по-добре и по този начин да намалим риска от сърдечно-съдови нарушения.

Какво се случва в България: резултати от редовните скрининги

Важна част от дейността на Българската лига по хипертония е скрининг чрез масово измерване на артериалното налягане. През последните три години в него са се включили над 10 000 души. През 2022 г. през скрининга преминават 4027 български граждани в 16 областни града на средна възраст 61,7 год. Делът на хипертониците, т.е. хората, приемащи терапия или с измерени стойности на артериалното налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга, надхвърля 70%, като контролирани на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите. Прави също така впечатление нарастващата честота на новоустановена хипертония сред определени групи като млади мъже и жени на средна възраст. Наблюдава се също съпътстващ товар от множество допълнителни рискови фактори. Установена е неблагоприятна тенденция за липса на адекватен контрол на артериалното налягане независимо от провежданата терапия (40,7% срещу 36% в предходни кампании). Няма значима воля и стремеж към отказ от тютюнопушене, разширяване на физическата активност и намален прием на сол, които имат доказан благоприятен ефект за понижаване на кръвното налягане.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина