ЖивотЗдравеНовини

Безплатни очни прегледи за хора с диабет

През юни месец тази година Българска асоциация „Диабет“, Очна болница “Луксор” и Байер България инициират информационна кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“. Тя се организира за трета поредна година и има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика. 

„Офталмологичните проблеми при хора с диабет понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им, поради което при хора с диабет е необходимо периодично да се извършва скрининг и очен преглед. Най-важните проекти в дейността ни са свързани с превенция на хроничните усложнения, настъпващи с времето при хората с диабет. Създаването на възможност за прегледи на очите в отдалечени от големи клиники малки населени места в цялата страна е изключително важна и полезна инициатива.“, казва Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.

Кампанията обхваща населени места в областите Пловдив, Стара Загора и Пазарджик, където вече диагностицирани хора с диабет ще имат възможност да преминат през безплатен очен преглед в мобилния кабинет на инициативата. Прегледите ще се извършват от лекари от Специализираната очна болница за активно лечение „Луксор“ и ще се провеждат между 9.30 и 16.30 часа във всеки град без предварително записване, с изчакване и до запълване на капацитета.  Графикът на кампанията е както следва: 

ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

  • гр. Раковски – 9 юни (петък), до 12.00 часа пред сградата на Община Раковски, площад „България“, след 12.30 часа – на площад “Европа“   
  • с. Калояново – 14 юни (сряда), пред сградата на общината, площад „Възраждане“ 6  
  • гр. Кричим – 15 юни (четвъртък), център, повече информация в Община Кричим 
  • гр. Съединение – 16 юни (петък), пред сградата на Общинска администрация Съединение, бул. „6-ти септември“ 13 

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

  • гр. Чирпан – 12 юни (понеделник), пред сградата на Община Чирпан, площад „Съединение“   

ОБЛАСТ ПАЗАРДЖИК

  • гр. Пещера – 13 юни (вторник), ул. „Георги Кьосеиванов“-  Железен град     

По време на прегледите ще бъде предоставена информация за най-честите очни заболявания при хора с диабет, какви са симптомите им, колко често се препоръчва профилактика на очите. 

По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването. Диабетът често води до редица усложнения, сред които и увреждане на очите –  диабетна ретинопатия. Понякога засяга и двете очи и ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението. 

Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата. ДМЕ е потенциално усложнение на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна промяна на линии, наличие на черни точки, замъглено зрение и др. Когато се закъснее с лечението, в допълнение и с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се ускори. ДМЕ е сред водещите причини за слепота сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. В света има повече от 28 млн. души с диабет, които са развили ДМЕ. 

Препоръката към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет у нас. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина