АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (03.02–09.02)

Тази седмица в Пловдив ще създаваме игри и ще изработваме шоколадови бонбони

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

3 февруари

Plovdiv Game Jam 2023

За десета година подред ще създаваме заедно компютърни и бордови игри!

В рамките на един уикенд (от 3-ти до 5-ти февруари) програмисти, художници, дизайнери, музиканти, геймъри и фенове на настолните игри се събират, за да създават свои собствени дигитални или бордови игри.
Забавлявайте се заедно с приятели, сформирайте звезден отбор и представете своята игра пред публиката!

Не е нужно да сте професионалисти – приветстваме ученици, студенти, хобисти и професионалисти – нужно е единствено желание и добро настроение

Технически университет София – филиал Пловдив

03.02 – 05.02.2023

Световен ден на влажните зони

На 3 -ти февруари, в петък от 10:00 часа до 16:00 часа ще имате възможност да участвате в занимателни дейности:
– ателие за оцветяване на тема: „ Птиците – нашите приятели“;
– обучение чрез преживяване „Гладни птици“ – помогни на птицата да стигне до любимата си храна, като проследиш линията – игра с лабиринти. Играта е подходяща за деца над 4 години. С помощта на родител и с помощта на нашите интерактивни таблети може да се попълнят и местообитанията на написаните птици.
– образователна игра „ Детектив в зала „Сладководен аквариум“ – дава се работен лист с няколко букви, на който децата записват имената на рибите започващи с тези букви, както и различните цветове на рибите. Играта е подходяща за деца над 8 години.
Забавлявайки се ще научите интересни факти за експонатите от зала „Птици“ и живота на обитателите от живата експозиция на Регионален природонаучен музей – Пловдив!

Регионален Природонаучен музей Пловдив

10:00 – 16:00 часа

Изложба „Митове и легенди“

От 3 февруари 2023 г. в „Зала 2019“ на ул. „Гладстон“ 32 ще може да се види експозиция с 50 живописни произведения от всички издания на Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ (2004 – 2020). Творбите са притежание на Старозагорската галерия. Нейният директор проф. Марин Добрев подчертава:

„Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията… Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.“

Балканското квадринале, провеждащо се в Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис. Началото му е поставено през 2004 г. До момента са реализирани общо 5 издания на конкурса. Изложбата включва избрани произведения, участвали в тях. Тя ще може да се разгледа до 28 февруари.

Зала 2019

03.02 – 28.02.2023

ТРУБАДУР – ВЕРДИ

Диригент – Григор Паликаров

Солисти: Таня Иванова, Ивайло Михайлов – гост, Свилен Николов, Елена Чавдарова – Иса, Александър Носиков, Ива Ананиева, Борис Кучков, Николай Бачев
Оркестър и Хор на Опера Пловдив

Дом на културата „Борис Христов“

19:00 часа

Blues Friday с Попа и Марк акустик/американски кулинарни прелести

Golden Garden представя: Blues Friday с Попа и Марк акустик ﹠ американски кулинарни прелести.
Резервирайте куверт за това уникално преживяване с вкус на блус и с дух на автентичен, дрезгав, американски Юг.
Божидар Тонев – Попа /китара/ и Марк Бауъринг /бас/.

Golden Garden 2

20:00 часа

Plovdiv Swing Social Dance at Jazz Café

Една от най-хубавите страни на суинг танците е запознаването с нови хора, елате да се социализираме, да потанцуваме, да импровизираме или просто да се порадваме на хубава джаз музика в примамливата и гостоприемна обстановка на Jazz Café

Jazz Café Plovdiv

20:00 – 00:00 часа

Atanas Popov & Angel Kostadinov at Bally Club

Atanas Popov ще ни представи своя позитивен и празничен диджей сет, в който ще чуете ритмичен Groovy Tech, достигащ до Underground и Tech House звучене.

Bally Club

21:00 часа

04 февруари

ПРИКАЗНАТА ПЕПЕЛЯШКА

“Приказната Пепеляшка” – образователен спектакъл с кукли по операта на Росини
Участват: Светлана Иванова, Елин Стоянова, Ивелин Николов, Цветомира Цонева
в партньорство с Куклен театър – Пловдив

Дом на културата Борис Христов

11:00 часа

ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

„Бабо, а защо са ти тооолкова големи очите?…“ Дали има по-разказвана и по-обичана приказка от тази… Елате и заедно ще разберем!?

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Уъркшоп за изработване на шоколадови бонбони в Пловдив

Шоколадът е едно от нещата, които всички обожаваме, нали? Щастливи сме да обявим, че тази събота ще можете да научите как да правите шоколадови бонбони и да се срещнете с човека зад @thechocolatefactory. По време на уъркшопа ще видите как се работи с шоколад и целия процес от началото до готовия шоколадов бонбон. Тъй като процесът на изработка е дълъг, ще направим само един вкус бонбони – фъстъчено масло и желе от боровинки.

Jazz Café Plovdiv

14:00 часа

Петък вечер

Има седмици, в които единственият смисъл е очакването на петъчната вечер. Има дни, които минават изцяло в планирането ѝ. Има хора, за които петък вечер има статута на религиозен празник.
Но не са малко и онези, които могат да го празнуват само в най-смелите си мечти. Като например татковците. Четирима млади мъже, на които все по-рядко се удава възможност да се забавляват, ни разказват как може да мине една петъчна вечер, влизайки в различни роли. Показват ни кой е точният ключ и коя е правилната врата, а после демонстрират как петъчният запой може да разбърка пъзела. Водят ни към един мечтан финал на вечерта, но влизането в тоалетната рязко променя всичко.
Разкриват ни точно колко пъти времето за подготовка трябва да надхвърля продължителността на самия купон. Потапят ни в един фрагментиран свят, издигащ в култ копнежа по свръхизживяването. Защото животът се живее само веднъж.
Постановката е подходяща за лица над 16 години.

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Милица Гладнишка и Никеца представят: Лисицата и Котарака @Bee Bop Café

С два вокала и китара Милица и Никеца ще се превърнат в Лисицата и Котарака пред публиката на Bee Bop Café.

Ще има песни за танци, сълзи, смях, бъдеще и носталгия!

Bee Bop Café

Вход:20 лв

21:00 часа

Skill x Petnoto < Part III > 04.02.2023

Няма какво да се обясняваме повече, часът и мястото са ясни разулатът – както винаги – мега як купон с уникалната селекция на един от най-добрите музикални селектори!

Петното на Роршах

21:00 часа

ALX at Bally Club

Време е за танци и незабравими емоции с ALX – той е невероятен професионалист, чиято единствена цел е да забавлява хората от сърце.

За любителите и ценителите на електронната музика предстои нова уникална парти вечер!

Bally Club

21:00 часа

05 февруари

НЕЗНАЙКО В СЛЪНЧЕВИЯ ГРАД

Спектакъл за това колко е важно да бъдеш добър – не защото трябва, а защото искаш!

Държавен Куклен Театър

10:30 часа

11:45 часа

Вражалец

Една сутрин в китно българско селце пристига вражалец, който предсказва на кмета, попа и двете най-видни девойки, че скоро при тях ще потече река от злато и някой, който е с тънък занаят ще им помогне да го укрият…
Като всички наивници, които я закъсват за пари, елитният квартет на селото се хваща здраво на въдицата и трескаво започва да търси фотографа Манчо, убедени, че той е човекът с тънък занаят и ще им помогне бързо да забогатеят. След като откриват калъпа за правене на фалшиви пари във фотото му, кметът, поп Стайко, Цвета и Босилка са повече от сигурни, че Манчо няма да откаже да ги вземе за сътрудници в неговата печеливша работа. И наистина, когато му казват, че имат доказателства за престъпната му дейност, Манчо признава за правенето на фалшиви пари, но за съжаление не може да им помогне да забогатеят, защото няма вече хартия за печатане на банкноти. В желанието си на всяка цена да се облажат и те от дарбата на фотографа, кмета и попа правят акционерно дружество, с цел да съберат средства за хартията, която се купува от Виена. В това дружество се включват почти всички в селото, без да подозират, че Манчо е един изпечен мошеник, който ще ги докара не само до просешка тояга, но и до прага на отчаянието. И след като го изпращат по живо по здраво с един пълен дюшек пари, не минават и двайсетина дни, когато се получава писмо до Пеньо бармана, в което Манчо споделя на приятеля си, че „по-дружелюбен народ“ от този в селото не е виждал и всички до един стават за карикатури в някой литературен вестник!

Дом на културата Борис Христов

19:00 – 21:00 часа

Kizomba meets Latino

През новата година към любимата ни музика ще добавим и щипка латино, въодушевени от приказното ни коледно парти.

Очаква ни отново една невероятна екзотика,в която африканските ритми ще се слеят с кубинската обстановка на
Casa de Cuba .

Всяка неделя

Вход свободен.

CASA de CUBA

20:00 часа

Останалите събития може да проследите на сайта на единствения дигитален пътеводител под тепетата

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина