ВластГласовеИзбориМненияНовини

Какво прави „независимата“ КЗК?

Спазването на правилата за конкуренция и пазарно поведение от търговците на горива трябва да се следи от Комисията за защита на конкуренцията

Тя стои в тежко в сянката на проблема и много внимава да не я забележат

Какво прави законният регулатор на пазара у нас, докато политици се замерят с обвинения, контраобвинения и конски дози популизъм по отношение на кризата с горивата? Това пита бившият областен управител на Област Пловдив и кандидат за депутат от Обединение „Демократична България“.

Той е категоричен, че независимите регулатори са гарант за държавност, а от там и за справедливи цени на горивата.

Вижте цялото му изявление по темата:

Гледам тези дни живи включвания на Бойко Борисов, чийто лик иначе е скрит от практически всички кампанийни билбордове на партията му в Пловдив, макар да е кандидат за депутат, да говори за бензина. Гледам изявления на президента на нацията, на служебния кабинет, говорители на партиите, кандидатстващи за българския парламент… И какво виждам:

Едни сипят обвинения за високите цени на горивата, други провеждат странни срещи и после сами си пишат червени точки, че цените били паднали, а трети се кълнат, че щом дойдат на власт, ще застопорят показателя на колонките на 2,50. Но никой не назовава същинския проблем с цените на горивата. Съвсем никой не дава и работещо решение.

Не само сега, открай време, когато на световните борси барел суров петрол поскъпва, цените у нас моментално са нагоре, но когато котировките падат – цените на колонките „замръзват“ на високите нива. Проблемът се корени в завладените институции, а разрешаването му минава единствено през това тези институции най-после да започнат да функционират в обществен, а не в нечий друг интерес.

Който тръби друго, е обикновен политически шмекер.

Спазването на правилата за конкуренция и пазарно поведение от търговците на горива се следи от Комисията за защита на конкуренцията. Това казва законът. Нито президент, нито премиер, нито който и да е било има формална власт да се разпореди колко струва горивото. Нито може да спре КЗК да извърши проверка, нито да й каже какво да констатира, когато видимо проблем с пазара има. Това обаче е вярно, само ако регулаторът наистина е независим.

Какво прави „независимата“ КЗК, докато политици се замерят с обвинения, контраобвинения и конски дози популизъм? Нищо. Стои тежко в сянката на проблема и много внимава да не я забележат. Години наред комисията правеше бутафорни проверки на пазара за злоупотреба с монопол и години наред нищо не откриваше. Едва през 2020 г. все пак призна, че „Лукойл“ се възползва от доминиращото си положение на пазара и злоупотребява с контрола над данъчните складове. Сега не проверява пазара. През август обяви само, че проучва цените на метана, бензин и дизел не са ѝ интересни.

И тук влизаме в големия разговор за регулаторите в държавата. Знаем отдавна, че те са превзети от политически кръгове около ГЕРБ и ДПС, а на последното редовно правителство и 47-ия парламент не им стигна времето да изберат независими и свободни хора за тези регулатори. А порочното функциониране на регулаторите води до удари по бизнеси, незаконно стимулирани монополи, зараждане на олигополи и най-вече неконкурентна, неравноправна и нечестна игра на полето на бизнеса. КЗК е такъв случай – там все още начело е г-жа Юлия Ненкова – заместник-кмет на Бойко Борисов, занимавала се е със „законност“. Синът й Александър Ненков беше депутат от ГЕРБ мандати наред, сега пак се бори за доверие. Няма да се изненадам, ако и той приглася на обещанията на лидера си „да свали цените на бензина“…

И сега, защото Е ВРЕМЕ ЗА РАЗУМ, аз настоявам за това, че регулаторите в държавата следва да станат независими, за да се върне държавността, а от там цените на горивата ще станат функция на реалния пазар, а не на прищевки. Цялото останало политическо празнодумие е неприкрита лъжа към Вас, българските граждани.“

платена публикация

платена публикация

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина