СъдТемида

ВКС окончателно: 29 години зад решетките на Донка за жестокото убийство на възрастна жена от село Дълбок извор

 

Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева

До момента ромката Донка Петкова е осъждана общо пет пъти, включително за грабеж, като за последно излязла от затвора през юни 2014 г. и заживяла в селото

Върховният касационен съд потвърди решението на Пловдивския апелативен съд, с което подсъдимата Донка Петкова е осъдена на 29 години лишаване от свобода. Тя е призната за виновна в извършване на убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин.  На 1.02.2017 г. Донка удушила 84-годишната Иванка Кукова в село Дълбок извор, община Първомай, като след това извършила  кражба на вещи от дома на пенсионерката. Съдът потвърди и обезщетенията на близките на пострадалата в размер на общо 40 000 лева.

Върховните магистратите отхвърлиха като неоснователна жалбата на служебния защитник на Донка, в която се твърди, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения с оглед недопускане на експертизи, касаещи вменяемостта на обвиняемата. По делото има такава експертиза, заключението на която е, че Донка е вменаяема и разбира в какво е обвинена. Още повече, че тя е признала вината си, както пред Окръжен съд – Пловдив така и пред Апелативен съд-Пловдив.

Върховният касационен съд приема, че Петкова е извършила  убийството по особено мъчителен за пострадалата начин, тъй като душенето на пострадалата е продължило 20-25 минути.

Според съда поведението на подсъдимата е лишено от всякаква милост и съпричастие. Проявената от нея изключителна жестокост, ярост и ожесточение при убийството на пострадалата, характеризират подсъдимата като човек, проявяващ жестокост. Пред вид това, както и предишните пет осъждания на Донка, Върховният съд приема, че правилно апелативните съдии са  възприели правната квалификация на извършеното нея престъпление при условията на опасен рецидив и са постановили 25 години лишаване от свобода за убийството, което са увеличили с 4 години и следва подсъдимата да излежи едно общо най-тежко наказание от 29 години затвор.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина