СъдТемида

Поискаха по 15 години затвор за двамата виновни за касапницата в Симеоновград

Адвокатите на подсъдимите: Има куп процесуални нарушения, върнете делото

Данаил и Живко
Данаил и Живко
Невиновни. Такива са Данаил Георгиев и Живко Желев по думите им и по мнение на адвокатите им. Подсъдимите за кървавия Великден от 2011-а, в който шест деца загинаха при жестоко меле с Опел Вектра в Симеоновград, продължават да твърдят, че са жертви на ситуацията, докато частните обвинители по делото, ангажирани от почернените родители, искат вдигане на присъдите до 15 години затвор и за двамата. До месец Апелативния съд трябва да се произнесе след днешното последно заседания. Тъжното в цялата история обаче е онова усещане, че се самоизтрепваме, избиваме децата си, а после въртим глави и се оправдаваме. Караме пили, летим със 130 километра в час, а после се питаме защо се случи това и търсим обяснението в дупка на пътя. Няма никаква разлика в това да вземеш пистолет и да гръмнеш шест души в училище, или просто да ги прегазиш на тротоара. Просто в България агресията и лудостта приема други форми, коментира родител на едно от убитите в касапницата деца.

Адвокатите на Данаил и Живко са категорични, че клиентите им страдат, тъй като има тежки процесуални грешки при разследването. За които между впрочем днес загатнаха и експертите. Те обаче са категорични, че Данаил е бил зад волана и е карал кървавия Опел.
Не се установява причината именно Данаил да мине зад кормилото и да кара колата. В експертизата се установява, че пътят е бил в тежко състояние. Експертизите, които казват, че двамата са били в пияно състояние, са компрометирани. Кръвната проба на водача не е транспортирана в хладилна чанта с кола на лечебно заведение. Кой има право да взима кръвна проба? Преди Законът позволяваше това да го прави само лекар, в последствие се измени Наредбата и това може да го прави и медицински специалист. Георги Маринов е бил лекарят в ситуацията, но той не е взел кръвната проба, а тя е взета медицинска сестра. Компрометирани са кръвните проби и те трябва да се изкарат от доказателствения материал, поиска един от общо тримата адвокати на подсъдимите. Всички в компанията са казвали, че Данаил не е бил пиян. Той е взел книжа два месеца преди трагичния инцидент. Бил е закупчик на мляко и шефът му казвал, че бил отличен работник, допълни друг от защитниците. Те твърдят, че едно от тежките процесуални нарушения в досъдебното производство е отказът на разследващите да ги допуснат до огледа на автомобила. Защо не направиха кръвните проби в МБАЛ Пловдив, където има нужната техника, пита адвокатът на Живко Желев- Бойчо Бойчев.

Адвокат Боев от частното обвинение пък заяви, че това ПТП следва да бъде отразено в учебниците като изключително тежко. Делото е безспорно изяснено и искаме 15 години и за двамата, подчерта Боев. Янко Янев, който също бе частен обвинител по делото, заяви, че двамата подсъдими са се карали и не си сложили коланите. Вредите са тежки. Няма нито един, който да не е пострадал. Притежавайки шофьорска книжка, водачът е знаел какво прави, каза адвокатът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина