Днес изслушат Гешев за снимките с кюлчетата и пачките

Избори 2021 Новини Темида
Гешев

Освен главния прокурор ще слушат и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов („БиволЪ“) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg)

Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията ще заседава извънредно днес. Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Здеховски заяви преди два дни, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“, показва, че те са били манипулирани.

Той обаче се позовава на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар. Тя обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата. По думите ѝ става ясно, че Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

В сряда вечерта Клаудио Манда – евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че „няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви„.

„Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов“, добавя той.

В четвъртък пред OFFNews Томаш Здеховски обясни, че констатациите за снимките в София са на българската прокуратура, а евродепутатите само са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски предостави и пълния текст на писмото, изпратено от България.

Източник: offnews.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.