ИзбориНовини

Прокуратурата: Снимките с кюлчета са манипулирани

Експертизите от 2020г. на „Биволъ“ и „Е-вестник“ твърдят друго

След извършване на петорна експертиза от българската прокуратура, е станало ясно, че снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов в правителствената резиденция „Бояна“, на които се вижда чекмедже с евро банкноти и златни кюлчета, са манипулирани. Това обяви председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисия, която посети България през април Томаш Здеховски, цитиран от БНР, позовавайки се на данни от българското държавно обвинение.

„Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите“, заяви Томаш Здеховски.

От думите му се разбра, че експертизата не е поръчвана или извършвана от евроинституции, а е предоставена от българските прокурори. От институцията, ръководена от Иван Гешев обаче не обясниха нищо.

Пред „Дневник“ на въпрос кога е била назначена тази експертиза, от кого и какви са резултатите от нея, от прокуратурата заявиха, че не коментират служебна комуникация с Европейския съюз. Няма информация кои снимки са анализирани и кои са обработвани и каква точно е манипулацита.

Кадрите, изпратени през юни 2020 г. до медии, показват основно нощното шкафче в стаята, в което има банкноти по 500 евро, пари и кюлчета, а отгоре – пистолет. На една от снимките се вижда и спящият бивш премиер. Още същия ден той потвърди автентичността на тази снимка, но изпадна в противоречие с твърдението, че досега не е спял с пистолет до главата, а вече ще го прави.

Кюлчета Бойко Борисов
Източник: Биволъ

Борисов определи кадрите като компромат и намекна, че някой е влизал, за да наглася и да снима. Такава досега беше и неговата версия в различни коментари по темата, че снимките са направени след постановка в стаята му (по думите му от жена, която нарече Мата Хари), а не че самите кадри са манипулирани допълнително.

Експертиза от 2020, поръчана от медии

Още през юни 2020 г. сайтовете „Биволъ“ и „Е-вестник“ дадоха за анализ част от кадрите. Експертизата, публикувана от тях показа, че по снимките няма монтаж и допълнително обработване с фотопрограми.

Попитан за коментар за информацията от Европейската комисия, Атанас Чобанов заяви пред „Дневник“: „Да покажат тези експертизи. Ние нашите сме ги публикували“.

„Анализите, които са направени са специфични – Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep, които не говорят нищо на широката публика, но специалистите могат да извършат същите проверки и да потвърдят резултатите. А те показват липса на следи от монтаж. Ето защо публикуваме архив с всички анализирани снимки във вида, в който са получени и с тяхната контролна сума. За три от снимките в архива са включени и файловете от анализа. Можете да го изтеглите тук„, добавя той.

„Фалшиви са тези новини, не снимките. Пишат Брюксел след петорна експертиза, а източник е българската прокуратура, която досега е мълчала по въпроса“, каза за „Дневник“ Иван Бакалов, главен редактор на „Е-вестник“.

Разследването по случая с кюлчетата и пачките беше спряно през декември 2020 година с мотив, че авторът на снимките не е открит. В съобщението на прокуратурата тогава се казваше, че е извършена техническа експертиза, която показала, че са манипулирани датите на снимките, но не и резолюция и други детайли.

През декември 2021 година Софийска градска прокуратура поиска Българската народна банка (БНБ) да направи експертиза по серийните номера на банкнотите и кюлчетата злато от снимките, за които се твърди, че са правени в спалнята в държавната резиденция „Бояна“. „Дневник“ отправи питане дали цитираните от Европейската комисия резултатите са именно от тази експертиза.

Източник: dnevnik.bg

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина