74-годишният Симеон взел пистолета на самоубиеца Данаил, за да не се претрепе някой с него

Темида

Съдът прати бившия граничар и охранител под домашен арест

Стоев помоли прокуратурата за му помогне да си събере парите, които охранителна фирма му дължи за 7 заплати и 4 годишни отпуска

Прокуратурата определи 74-годишният болен бивш граничар и охранител като човек с висока степен на обществена опасност 74-годишният бивш граничар Симеон Стоев, който реши да прибере пистолета на самоубилия се Данаил Божилов, бе освободен от ареста с решение на съда. Темида прецени, че пенсионера няма да се укрие или извърши друго престъпление, взе предвид годините и тежкото му здравословно състояние, и определи мярка за неотклонение „домашен арест”. Възрастният мъж каза пред медиите, че е взел пистолета, тъй като в Лаута се разхождали много наркомани. Да не се изтрепят, мотивира се той. После обясни, че преди да попадне на мястото, на което Божилов слага край на живота си със законно притежаваната си Берета, сънувал как открива нещо, което трябва да го пази и да върне на най-добронамерения и правилен човек.   

Прокуратурата поиска от съда да остави в ареста Симеон с мотива, че той може да извърши друго престъпление. Определи 74-годишния мъж като човек с висока степен на обществена опасност, тъй като освен, че прибрал нерегламентирано и държал пистолета на самоубилия се Данаил, държал без разрешение друго огнестрелно оръжие, вероятно самоделка. Оказа се, че Симеон е работил като охранител и до края на 2015 г. е разполагал с разрешително за носене на огнестрелно оръжие.

Служебният защитник на обвиняемия – адвокат Бонев представи на съда копия на медицински документи, които удостовериха изключително тежкото здравословно състояние на Стоев – той има три стенда на сърцето, страда от Алцхаймер и е с близо 76-процентна инвалидност. Адв. Бонев подчерта, че подзащитният му е вдовец и се грижи сам за дъщеря си в малко бедно жилище в блок 33 в Тракия. Финансовото им състояние е изключително тежко. Той не може да отдели средства дори за лекарствата си, каза адвокатът и определи желанието на прокуратурата бившият граничар и охранител да бъде оставен в ареста като пресилено и излишно. Ако бъде пратен в ареста ще е като смъртна присъда за него на тая възраст и в това здравословно състояние. Знаем, че докторът в следствения арест за всичко изписва аспирин, обезпокои се на глас пред съдията адв. Бонев.

Самият Симеон Стоев реши да използва трибуната в съдебната зала и се обърна към прокуратурата с молба да му помогне да си събере дължимите от охранителна фирма пари за 7 заплати и 4 годишни отпуска. Нищожно ми е финансовото състояние, каза той.

В залата бе и дъщеря му Людмила, която се оплака, че не са й позволили да остави на татко си дрехи в ареста и да го види там. Адвокатът на Стоев пък подчерта, че изявленията на прокуратурата, че той е взел цигарите на самоубилия се Данаил, са твърде пресилени. Аз не знам даже дали с тези три стенда на сърцето той пуши, отбеляза адв. Бонев.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 10 август от 15.30 часа.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.