Рушат го! Убиват ни града!

ПУЛС

Събарят тютюневия склад на „Одрин“ 8 с разрешение на общината      

 

Рушат го! Убиват ни града! Тази реакция на кореняк пловдивчанин, собственик на къща на ул. „Иван Вазов“ изобразява най-ярко случващото се в Тютюневия град днес. Архитектурният бисер на улица „Одрин“ 8, невписан за паметник на културата заради техническа грешка, ще бъде сравнен със земята до края на деня. Багери събарят прекрасната фасада на тютюневия склад пред погледите на десетки меко казано възмутени свидетели през целя ден.

Бригадата, която унищожава сградата работи срещу всякакви правила за безопасност на труда. Работниците нямат дори каски на главите, а всички опити на будни граждани да се свържат с някоя от институциите днес се оказаха неуспешни заради почивния ден. Това до някаква степен обяснява защо именно днес, в неделя, стартира разрушаването на тютюневия склад.

Новината за случващото се разпространи светкавично из архитектурната гилдия, която е меко казано гневна заради събарянето на един от най-красивите тютюневи складове. Под Тепето бе на място на събитието и поиска документ от ръководителя на дейностите, с какъвто той разполагаше. Мъжът показа разрешение за събаряне на сградата, подписано и подпечатано от община Пловдив, лично от лицето Николова. На 3-ти февруари 2015 година. Той обясни, че собственикът на имота има право да събори сградата, но не разкри какви са инвестиционните намерения за мястото. Не коментира също, че има заповед от НИНКН за поправяне на техническата грешка, поради която складът не е вписан като паметник на културата.

Очаквайте подробности по темата!

Снимки: Лина Кривошиева

 

Споделете ни във:

17 коментара за “Рушат го! Убиват ни града!

  1. Поредната престъпна подигравка с града ни от страна на общинската “администрация”. Вие , “независимите” ,заедно с брадато чиченце, не обгрижвахте ли с ГОДИНИ маминия и чефо халтурата. С едни мили статийки за ЕнжЕнера и пиарните интервюта за успялото халтурно чичово. Ролята на кметъла в поредното културно и урбанистично убийство на града ни е ясна. Вашата каква е. Това не е въпрос.

  2. Tezi zasmenite da ne sa poluchili spezialni bonusi za rabota v pochiven den? Na shtatna brojka li se vodjat vav firmata izpalnitel-razrushitel???? Plateni li im sa vsichkite osigurovki ot firmata? Ili sa “izvanredni” rabotnizi, za chernata rabota?????

  3. … i tezi na snimkata sashto mogat da gi osadjat za organiziran vandalizam sreshtu kulturnoto nasledstvo na Plovdiv…. Gordi i zasmeni za dobra izvarshena rabota!!!!!

  4. I zabelezhete: tiho-malkom vandalite razrushavat kulturnite zennosti na grada ni prez nedelen, praznichen den, znachi tazi stroitelna firma ne spazva dori i zakonite pravilata za rabotni i pochivni dni na rabotnizite.

  5. Чия е вината за допусната техническа грешка? Защо не е поправена навреме? Разрешителното за събаряне е още от 3-ти февруари 2015 година!! Какво са правили в тъпата община толкова време? Коя е тази Николова дето дава с лека ръка разрешителни за събаряне на исторически сгради??? Оставка за всички по продажната верига!

  6. Сега разбирате ли защо Община Пловдив загърби и предаде кандидатурата на Пловдив за Световно Културно Наследство, въпреки че градът ни има вече две номинации и отдавна е в предварителния списък? София успешно заема мястото на Пловдив в номинациите на Министерство на Културата, кандидатствайки за “културен пейзаж” пред ЮНЕСКО, а Пловдив все повече прилича на безличен, хаотичен и парвенюшки град, по подобие на хората които го управляват.

  7. Какво остана от Тютюневия град – перлата на Пловдив Европейска столица на културата 2019? Какво стана с големите трансформации и “градски мечти” на Пловдив 2019? Това ли беше капацитета на градските власти да спасят и оживят района? Толкова презентации и дискусии се проведоха в този град…и сега този погром?!. Очевидно, селянията и комисионерството на общинарите надделяха над всичко професионално и европейско.

  8. Поредната уникална историческа сграда беше срината пред очите ни. Време е цялата глутница начело с Тотев, Гешева, Стоянов и Русев, които не престанаха да се тупат колко много “опазвали” културното наследство, да бъде изметена от властта като негодни да защитят обществения интерес и историческата памет на Пловдив от частните ламтежи.

  9. Това каквото се случва трябва да бъде причина титлата на Пловдив за Европейска столица на културата да бъде отнета НЕЗАБАВНО!!! Започвам да сезирам институции в Е.П, явно в Булгаристан всичко е от парцал по-мръзно и долно. Но ако иска да се огушите с Европейски пари алчници ,ще направя всичко възможно да ви дойде нанагорно. Измекяри мръсни. Тази Николова СНИМКА и интервю!!

  10. И сега е моментът за протест. Всички утре пред общината Тотев да се червенее да обяснява защо така и коя е тая Николова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.