ВластЗдравеНовиниПУЛС

Премиерът обяви новата стратегия за борба с Covid-19

Мерки на 4 етапа, според броя на заетите интензивни легла 

При намаляване на броя им следват по-тежки ограничения

Той представи и 10 мерки за подкрепа

Премиерът Кирил Петков представи нов модел за управляване на Covid-кризата, като подчерта, че той е съставен след консултации със специалисти и учени от БАН. Това се случи чрез видеоконферентна връзка с МС.

По думите му, целият модел ще бъде функция на фактора „заетост на интензивни легла“.  При намаляване на броя им ще се налагат и по-тежки ограничения.

Ние подходихме много практично – анализирахме процента интензивни легла по области. Разделили сме реално България на 6 клъстера от области. Този метод ни позволява да прогнозираме за пет дни напред какво ще се случи в даден регионален клъстър и така има предвидимост за обществото какво би трябвало да се случи в следващите дни„, обясни министър-председателят.

Припомняме, че сега затягането на мерките се решава на областно ниво.

Следващият елемент от плана е приоритизирането на децата, обясни Петков. „Ходенето на училище, особено за малките деца, е приоритет през всички етапи, които определяме“, коментира той и обяви 4 етапа за смяна на мерките:

Етап 1: 50 % от всички интензивни легла са заети, следват леки мерки.

Етап 2: при 60 % заетост на интензивните легла, но бизнесите и училищата работят.

Етап 3: когато 70 на 100 от интензивните легла са заети. Започват първите по-меки мерки, но децата от първи до четвърти клас ще са присъствено в клас.

Критичният етап 4 е при който 80 % от интензивните легла са заети.

Тогава правим едно симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, освен аптеките и хранителните магазини„, каза още Кирил Петков.

Зависи Covid вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави премиерът.

Той представи и 10 мерки за подкрепа, първата от които е „60 на 40“, а втората – патронажна грижа. Третата мярка за подкрепа е проект „Запази ме“, а четвъртата е оперативна програма за храни. Следват Фонд на фондовете Програма „Възстановяване“, през ББР програма „Възстановяване“, през ББР програма „Подкрепа на туризма“, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина