ЗдравеНовиниПУЛС

Нови противоепидемични мерки за цялата страна от 18.07

Маските може да станат задължителни в градския транспорт, болниците и оживените закрити места

Това съобщи съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Днес, след като бъде приет новият план за справяне с пандемията, ще бъдат предложени мерки срещу COVID-19. До края на седмицата, в случай, че планът бъде приет, Кунчев ще може да направи предложение, което да бъде оформено като заповед от министъра на здравеопазването. Самата заповед ще влезе в сила от понеделник.

„Маските в градския транспорт и обществените места са силно препоръчителни за най-засегнатите области. Впоследствие заради ръста на заболеваемостта от коронавирус вероятно тези мерки ще станат задължителни. На този етап мерките няма да доведат до никакви затруднения за социалния живот, икономиката, туризма, не знам какво ще стане в следващите седмици, защото има ръст на заразените, но няма съществен ръст на броя на хората в болниците, особено в интензивните отделения. Много внимателно наблюдаваме ситуацията, расте броят на заразените както в Европа. Ако заболяването продължи да протича както досега няма да има сериозни последствия“, каза доц. Кунчев.

Според главния държавен здравен инспектор е възможно да има и локални, и национални мерки.

„Единият вариант е да ги въведем сега за тези 5-6 области, които са над останалите, но ситуацията е много динамична, следващата седмица и други области ще влязат в тази група, затова е възможно да се вземе решение те да бъдат директно национални“, каза той и подчерта, че предпазването е въпрос на желание и лична отговорност и не са нужни заповеди.

По думите му с отпадането на извънредната епидемична обстановка възможностите за реакция на здравните власти са силно ограничени и това пречи на работата им. Той призова всеки, който има симптоми на болестта, да ограничи контактите си за няколко дни и по най-бързия начин да потърси лекарска помощ.

Доц. Кунчев отново припомни, че Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията препоръчва втора бустерна доза за хората над 60 г., като уточни, че според него хората с хронични заболявания трябва да си поставят четвърта доза. Тя е препоръчителна и за тези, които работят с рискови групи.

Източник: offnews.bg

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина