ГрадътЗдравеИзпод тепетоМненияНовиниПУЛС

Единственият в Източна Европа ЯМР последно поколение заработи в Пловдив

Снимки: Валентина Биларева

Първият в света апарат за ядрено-магнитен резонанс с най-големия работен отвор от 80 см, осигуряващ изключителен комфорт на пациенти с наднормено тегло и клаустрофобия. Единствен в света ЯМР с възможност за белодробна диагностика с най-висока резолюция. Най-тихият апарат, работещ с пъти по-ниско шумово ниво, от ползваните досега.

Това са само малка част от характеристиките на ЯМР Siemens Magnetom Free.Max – апаратът на бъдещето, който заработи от вчера в „Медикус Алфа“ в Пловдив.

„Този апарат от последно поколение, без аналог в света, е единственият в Източна Европа“, подчерта при откриването на авангардната техника д-р Тодор Воденичаров, управител на Siemens Healthineers България. Досега са произведени само 43 такива, от които 30 са в САЩ.

„Благодаря на д-р Динко Младенов, собственик и мениджър на „Медикус Алфа“, че повярва на толкова иновативен апарат. „Сименс“ промени физиката, за да създаде изключително ниска мощност на магнитното поле и висока резолюция на изображението“, посочи д-р Воденичаров.

„ЯМР Siemens Magnetom Free.Max вече не робува на високата мощност на магнитното поле, а точното обратното, с иновативен софтуер и изкуствен интелект постига образи по-качествени и от най-силните магнитни полета, кратко време за изследването и перфектни резултати“, допълни д-р Младенов. „Апаратурата позволява да се изследват без риск пациенти с всякакви импланти – изкуствени стави, метални пирони, плаки, пейсмейкъри, стендове и др. Апаратът дава точна оценка на изображението при кръвоизлив или исхемия в мозъка“, подчерта още мениджърът на „Медикус Алфа“.

„В медицината освен човешкият фактор от изключително значение също е медицинската техника. Д-р Младенов не само спасява животи, винаги гледа една стъпка напред, той е доказателството, че в България има медицина на световно и над световно ниво“. Това обобщение, основано на 26-годишното партньорство, изказа Димитър Вучев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Токуда Банк.

Банката финансира част от инвестицията от 1.5 милиона лева за иновативния апарат и сградата за него.

Различното при ЯМР Siemens Magnetom Free.Max е и свръхпроводим магнит за ЯМР с ползване на само 0.7 литра хелий, за разлика от стотиците литри от ограничения природен ресурс при досегашната технология.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина