ГрадътНовиниПУЛС

COVID инфекцията сериозно уврежда сърцето

До месец след преболедуване е препоръчително пациентите да се консултират със специалист

Потокът от пациенти със сърдечно-съдови усложнения след прекарана инфекция от COVID-19 продължава да се увеличава. Тъй като коронавирусът е заболяване, което засяга основно съдовете и причинява васкулит, пациентите страдат от различен тип проблеми и в острата, и в хроничната фаза, известна още и като Постковид синдром. Това обясни началникът на Отделението по кардиология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Теофил Груев.

Първоначално се смяташе, че COVID-19 е респираторна инфекция, само няколко месеца след откриването на заболяването обаче стана ясно, че инфекцията заплашва и сърцето. Освен симптомите на заболяване, което засяга белия дроб, съпроводено с белодробна пневмония и дихателна недостатъчност, значителен брой пациенти с COVID-19 също развиват тромбоемболично заболяване, перикарден излив, аритмии и др.

Едно от честите усложнения е остър коронарен синдром – миокарден инфаркт или нестабилна стенокардия, т.е. прединфарктно състояние. От друга страна медиците отчитат зачестяване и на инсултите, когато по-засегнати са кръвоносните съдове на мозъка. А поради повишеното образуване на тромби, чести усложнения са белодробните тромбоемболии, които са тежко животозастрашаващо състояние, често завършващо с фатален изход.

Оплакване, което непрекъснато изпраща пациентите на консултация, е периферната артериална тромбоза по крайниците – ръце и крака. Тя не крие рискове за живота, но причинява непоносими болки и трудно се понася от хората.

Д-р Груев добави, че много често преболедувалите от COVID-19, независимо дали са имали до този момент диагностицирана артериална хипертония, повишават кръвното си налягане. Най-благоприятният вариант е, ако това състояние е временно, но при половината от случаите обикновено е начало на болестта, заяви той. При тези, които страдат от високо кръвно, се влошават стойностите на иначе добре контролираното артериално налягане.

Често в острия период на коронавирус се получава и т.нар. „излизане на сърцето от ритъм“. От по-редките сърдечни усложнения са миокардитът (възпаление на миокарда), и перикардитът (възпаление на обвивката на сърцето).

Затова е добре до един месец след прекаран COVID-19 пациентите да се консултират с кардиолог, за да могат усложненията да бъдат диагностицирани и лекувани навреме, препоръча д-р Груев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина