ГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Безплатно измерване на кръвна захар и кислородна сатурация в Панира на изложенията за вино и храна

За 15-та поредна година Националната асоциация на децата и младите хора с диабет инициира измерване на кръвна захар в рамките на „Винария“ и „Фудтех“. Партньор е Международен панаир Пловдив, който споделя грижата за здравето на хората и превенцията на заболяването.

За първи път тази година на своя щанд в Града виното и деликатесите НАДМХД извършва и безплатно измерване на кислородна сатурация. „Причината е пандемията и ситуацията, в която се оказваме последните 2 години. Това е показател, който е важен за здравословното състояние на всеки един от нас. През последните месеци много от хората, прекарали SARS-CoV-2 твърдят, че имат задух и умора при физическо натоварване. Тези симптоми са характерни за рядкото белодробно заболяване – пулмонална хипертония, но от Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония напомнят, че до момента липсват научни доказателства, които да потвърждават случаи на заболели, вследствие на прекарана инфекция от COVID-19”, коментира председателят на НАДМХД Елисавета Котова. Тя поясни, че е важно  преболедувалите вируса да продължат да спазват необходимите превантивни мерки, да спазват дистанция, поддържане на висока хигиена, носене на маска и редовно проветряване на закритите пространства.

диабет профилактика

„Изключително сме доволни от присъствието си на изложбите „Винария“ и „Фудтех“, защото много посетители и изложители се спират на щанда ни, като измерват кръвната си захар. От тях има хора, които никога не са изследвали тези стойности и при нас установяват, че имат завишено ниво“, коментира Елисавета Котова. Тя допълни, че на място провеждат консултации, свързани с начина на хранене и кои продукти могат да бъдат приемани, за да балансираме теглото си. През първите 2 дни на изложенията в панаира през щанда са минали над 100 души. Част от тях са показали добри резултати. „Дори и след хранене стойностите им бяха е до 6 милимола, при допустими до 8. Оказва се, че хората добре контролират нивата на кръвна захар. Някои от тях бяха и с диабет и резултатите от измерванията им установиха, че успешно балансират показателите дори и след хранене“, посочи Елисавета Котова. Тя допълни, че процент от измерените през годините хора показват завишени стойности на кръвна захар. „Основна причина за това е, че хората не обръщат внимание на здравословното си състояние. Диабет тип 2 не хапе, не се усеща, докато не се направи изследване кръвната захар. Нашият апел към всички хора е независимо дали имат констатиран диабет да правят всяка година поне веднъж изследване на кръвната захар при профилактичните си прегледи, защото когато се взимат мерки навреме, могат да контролират и няма да имат проблеми със здравето си в бъдеще“, посочи Елисавета Котова.

И тази година Националната асоциация на децата и младите хора с диабет организира конференция, на която ще бъдат обсъждани актуални въпроси, свързани със здравословния начин на живот. Темата е „Храненето – основен фактор за здравето. Как да се храним по време на COVID-19, за да подсилим имунитета си? Как да вкараме тялото отново във форма? Митове и истини за храненето при захарен диабет“. Лектори ще бъдат водещи експерти в сферата на диететиката и ендокринологията. Конференцията ще се проведе на 12.03.2022 г. от 14.00 часа в конферентната зала на 10 палата на Международен панаир Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина