Какво да правим в Пловдив (11.03– 17.03)

Актуално Живот Новини
Стария Пловдив
Веселина Михайловска
Latest posts by Веселина Михайловска (see all)

Тази седмица в града под тепетата ще закусваме в Тифани и ще се наслаждаваме на фестивални кино хитове

11 март

Козият рог

„Козият рог“ е едно от най-важните произведения в българското кино и това е неговата първа сценична реализация.

Разказът се връща към българската история в периода на турското робство – трудни времена, в които народът живее в страх, несигурност, недоимък и най-вече е жертва на своеволията на робовладетелите.

В историята силно въздействат образите на суровия Караиван, който превръща дъщеря си Мария в инструмент на отмъщение поради погубената семейна чест от турците. Отгледана като момче, в усамотение и тайна, Мария е способна да убива враговете, които са изнасили и сложили край на живота на невинната й майка. Козият рог е нейното оръжие, с което всява страх и ужас в сърцата на турците. В тази жестока история основният мотив, който води действието, е жаждата за отмъщение.

Природата на Мария обаче е различна. Макар и в плановете на нейния баща Караиван – за нея да е забранено да има своя собствен живот като жена, тя се опитва да сложи началото на една любов, която се оказва фатална. Козият рог убива нейния любим от ръката на баща й.

След смъртта на майка й, след изпълненото отмъщение, с тази последна смърт се разкрива истинският образ на Караиван, който все още не може да преживее страховитата съдба на Караиваница.

Ролята на Караиван е поверена на известния театрален и филмов актьор Филип Аврамов, а на Караиваница и Мария – на Янислава Линкова. Със средствата на театъра безсмъртната творба на Хайтов оживява за първи път на българска сцена, пренасяйки паметта за миналото на българския народ в една незабравима история за несправедливост и отмъщение, любов и загуба, чест и възмездие.

Градски дом на културата „Борис Христов“

19:00 часа.

ПРЕНАРЕЖДАНЕ – фотографска изложба

#ПРЕНАРЕЖДАНЕ е фотографски експеримент, в който всяка минимална промяна в позицията ни като наблюдатели води до разпадането на образа или до неговото ново реконструиране по напълно пренареден начин – едно напомняне за философското търсене доколко реален е светът, който виждаме, или подвластни на личните си възприятия, изграждаме наши собствени реалности.

Серията от едно-единствено изображение, мултиплицирано многократно, преминава през множество различни визуални трансформации, за да получи независима интерпретация и проекция у всеки зрител. Това е и причината в заглавието на изложбата да присъства знака #, тази така типична за нашето съвремие характеристика, която ни насърчава към съучастие, към въвличането ни като публика в процеса на създаване на индивидуален контекст около темата.

Използвани са различни фотографски процеси и медии. Техниките от 19 век се срещат с новите форми, за да очертаят мост на сливане между минало и съвремие. Една игра с движението, пространството и перспективите, при която пластовете се наслагват, преплитат или разминават, за да изведат на показ различните лица, които живеят в нас.

„Mексиканската къща“ на Градската художествена галерия (ул. „Артин Гидиков“ №11)

18:00 часа.

11.03 – 30.03.2022

Закуска в „Тифани“

Закуска в „Тифани“ е разказ за прелъстителната сила на свободата и за нестихващия копнеж по нея.

Главната героиня Холи Голайтли, нарекла себе си „пътничка“, е сред най-сияйните литературни образи на ХХ век. Мъжете, които са я срещнали, с години продължават да виждат силуета й, да чуват светлия й смях, да чакат завръщането й…
Онова завръщане, което лекува ранената от красотата мъжка душа.
Спектакълът е премиера за България на едноименния шедьовър на Труман Капоти и е дело на екипа, създал на пловдивска сцена представленията „Дебелянов и ангелите“, „Вълци“ и „Одисей“. В главната роля на Холи Голайтли е Климентина Фърцова, студентка в IV курс НАТФИЗ, клас проф. Пламен Марков.

Драматичен театър – Пловдив

19:00 часа.

ПРАСЕТА – комедия за възрастни

Полицаите от Зелена поляна имат проблем!!! Как „изкуството“ ще ги спаси?! Елате, вижте, посмейте се от сърце!
Това няма да реши вашите проблеми, но със сигурност ще ги забравите поне за 80 минути.

Театър Хенд

19:00 часа.

Вечер с песни от епохата на Bel canto – камерен концерт

Солисти – Евгения Ралчева, Елена Чавдарова – Иса, Светлана Иванова

Акомпанират – Ралица Ботева, Росица Димова

Епископската базилика на Филипопол

19:00 часа.

VAROLA (GrooveLab) at BALLY CLUB

Петък зад пулта ще застане Varola, в чиято селекция ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.

Bally Club

21:00 часа.

12 март

Хомеопатия за душата

Първият българския вентролог и един от най-добрите стендъп комедианти в страната Димитър Иванов – Капитана ще представи за първи път на пловдивска сцена своето ново шоу ХОМЕОПАТИЯ ЗА ДУШАТА.

Пригответе се да чуете истории, които ще ви разплачат от смях и ще ви държат влага още дълго време след това.

Защо алкохолът не е решението, какво можем да научим от кучетата и откъде се е зародил българският манталитет? Това са само част от въпросите, които няма да получат отговор, но ще ви заредят с много емоции и добро настроение!

На сцената ще видите още любимеца на народа, българинът от едно време и житейски мъдрец в сегашно време – Бай Тъньо, както и най-новото попълнение в техния екип, момчето, което говори с дупето, TikTok сензацията на 2022 – Алекс Йорданов, известен още като AJ TikTok.

Градски дом на културата „Борис Христов“

19:00 часа.

Дядо вади ряпа – в Пловдив (театър ХЕНД)

Любимата народна приказка “Дядо вади ряпа” се преражда на куклената сцена в нов, небивал вариант, изпълнен с музика, смях и ярки персонажи. Присъединете се към Дядото и неговата дружина и заедно ще открием колко ценно е да работим заедно, въпреки различията си.

Театър Хенд

11:00 – 11:45 часа.

7 Years Club Fargo

Фарго не е просто бар, това е жив организъм, а душата му сте вие – хората, които вече 7 години го избират като място за срещи, танци и питиета.

Елате в събота да празнуваме заедно седмия ни рожден ден – както обикновено със супер музика и елегантни коктейли. Вечерта се очертава да бъде студена като през 2015, но за щастие сме поканили морските ни приятели JiJo & MariAna, които ще ни стоплят душата с музика.

Club Fargo

21:00 – 03:00 часа.

TINO – Live in Plovdiv, Bee Bop Café 12.03 // Представяне на дебютния албум „Може ли да кажа нещо?“

На 12-ти март Тино пристига в Пловдив за представянето на своя дебютен албум „Може ли да кажа нещо?“, който излезе в края на миналата година и доста поразмърда ушите и сърцата на любителите на алтернативната музика и не само! Заедно с него на сцената на Bee Bop Café ще се качат Ивац Янков (барабани), Мариян Николов (бас) и Николай Кърджиев (китара).

Bee Bop Café

20:00 часа.

IVO at BALLY CLUB

Събота от 21:00 часа зад пулта в BallyClub ще застане – DJ IVO, който е запознат с историята на електронната музика и всички знакови тракове в този стил. Той е познат със своя безкомпромисен подход в селекцията си и винаги е подготвен да се погрижи за доброто настроение.

21:00 часа

Bally Club.

13 март

Игра за двама

ИГРА ЗА ДВАМА е комедия за разминаванията и недоразуменията в отношенията между мъжете и жените.

Актьорите София Бобчева и Александър Кадиев влизат в 16 различни роли на хора от нашето съвремие – телевизионни водещи, плеймейтки, фолкпевици, търговци, интелектуалци, астролози, патриоти…

Авторът Иво Сиромахов разказва с ирония и усмивка историите на няколко двойки, които изпадат в абсурдни ситуации, търсейки любов, разбиране, пари или известност.

В ИГРА ЗА ДВАМА зрителите ще надникнат в кухнята на театъра, за да видят как се подготвя едно представление. Пред погледа на публиката актьорите влизат от една роля в друга, сменят различни образи, въвеждат ни в процеса на създаване на спектакъла.

Защото животът е игра, в която всички ние участваме. Важното е да го правим с усмивка.

Комплекс С.И.Л.А.

19:00 часа.

Всички специално подбрани за вас с предложения от единствения дигитален гид за града под тепетата може да видите в Lost in Plovdiv.

Снимка: Димитра Лефтерова

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.