ГрадътНовиниПУЛС

Безплатни прегледи на простатата в месеца на мъжкото здраве

По случай световния месец, посветен на мъжкото здраве и рака на простатата „Movember”, екипът на Отделението по урология в УМБАЛ „Пълмед“ обявява безплатни прегледи за профилактика на едно от най-честите онкологични заболявания при мъжа – рака на простатата.

Те ще се осъществяват от специалист уролог и в тях е включено ултразвуково изследване.

Безплатните прегледи ще се провеждат с предварително записване на тел. 032 607 300 или през платформата Superdoc.bg всеки делничен ден от месец ноември от 11:00 до 13:00ч. в Отделението по урология на лечебното заведение. Необходимо пациентите да носят предварително изследван кръвен тест на простато-специфичен антиген (PSA).

Час за безплатен преглед може да се запише през системата на Superdoc.bg.

Ракът на простатата е вторият най-често срещан рак при мъжете, всички, особено здравите мъже, трябва да знаят и запомнят основните факти за болестта:

  • Колкото по-млад е пациентът, толкова по-агресивно се държи туморът.
  • Ако баща, дядо или брат развият рак на простатата, рискът от заболяването се удвоява и ако болестта се открие при две кръвни роднини, рискът се увеличава пет пъти.
  • Ракът на простатата е особено опасен, тъй като се развива в ранните стадии без изразени симптоми и прогресира много бавно – в продължение на много години и дори десетилетия.
  • Мъжете трябва да бъдат бдителни – симптомите на това заболяване започват да притесняват едва когато болестта е отишла твърде далеч и шансовете за пълно излекуване остават ниски. Затова поне веднъж годишно проверявайте нивото на PSA(простато-специфичен антиген) в кръвта, дори и да се чувствате абсолютно здрави.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина