ЗдравеНовиниПУЛС

Графит в подкрепа на пациентите с рак на кръвта бе изрисуван в Пловдив

Артистът JahOne и екипът на Фондация Visionary седят зад реализирането на художествения проект

Графит, посветен на пациентите с рак на кръвта, бе изрисуван в двора на Медицински университет и УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив (бул. „Васил Априлов“ 15). Негови автори са артистът JahOne и екипът на Фондация Visionary.  Графитът символизира надеждата на пациентите с рак на кръвта, че иновациите в лечението на тази група заболявания могат да им дадат нов живот. Той е реализиран като част от информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“. В рамките на художествения проект e изрисуван и графит в София на ул. „Ангел Кънчев“ 27.

Кампанията има за цел да повиши информираността по отношение на рака на кръвта и съвременните възможности за диагностика и лечение, както и да привлече общественото внимание към проблемите на пациентите, страдащи от тези заболявания.

Организатори на кампанията са Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

Злокачествените заболявания на кръвта са над 140 типа, а основните групи са основно три – левкемия, лимфом, миелом. Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта. В България всяка година се диагностицират около 1500 нови случая. Ракът на кръвта е петото по разпространение онкологично заболяване и е най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Повече информация за кампанията може да се намери във Facebook страницата на инициативата „Иновация за живот“ (https://www.facebook.com/InovatsiaZaJivot/) както и чрез специално създадените хаш-тагове #ИновацияЗаЖивот и #животътЕвкръвтами. За отбелязването на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта бе създаден и Frame във Facebook, чрез който всеки желаещ може да изрази съпричастност към пациентите с рак на кръвта, като смени профилната си снимка.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина