Разследване

Мамят ли ни агенциите за недвижими имоти?

Какво е кухата реклама и защо се ползва ни разказаха брокерите, докато клиентите „пропищяха“ от оплаквания

Стефка Георгиева

Под тепето започва поредица – разследване за бизнеса на агенциите за недвижими имоти в Пловдив. Тръгнахме в тази посока след серия сигнали за спекулации от страна на брокери. Спекулации по много линии. И откровени лъжи, с които засипват клетите си клиенти, които в случая са нищо повече от парче месо за малкия хищник. Хищник, който се опитва да откъсне дребна сума от и без това отънелите портфейли на обикновения гражданин. Под тепето събира допълнителни сигнали по темата на [email protected]. Ако имате какво да ни кажете – правете го. Ето и първия епизод от поредицата ни.

На повечето от нас ни се е случвало да търсим жилище. Ако не за нас самите, то за приятел. Разбира се, в ерата на технологиите ни се струва изключително лесно. Обявите са хиляди, бликат като от бурен извор, но какво се случва, когато се обадите на посочения номер на даден брокер? Жилището, на което сте се спрели, вече е дадено под наем. Това изнервя крайния потребител, а фирмите и брокерите се превръщат в колекционери на координати и негативни емоции. Оплакванията стават все повече и повече, а фирмите – все по-нагли в търсенето на нови риби, които да се хванат на кукичката.

Възмутени от мистериозно бързо отдаващите се под наем апартаменти, направихме експеримент. Започнахме да разглеждаме апартаменти, в които наистина бихме могли да живеем. Разгледахме около 30 обяви. От тях, преценихме че 9 отговарят на критериите ни и започна голямото телефонно звънене. Можете ли да предположите колко на брой бяха свободните жилища, за които позвънихме? Нито едно! Кръгла нула!  Позвънихме на телефонните номера, посочени в още 5 обяви, които бяха публикувани 2 часа преди обаждането ни. Последните пет жилища, бяха обявени за отдаване под наем от един и същи брокер. Името е Тодор, а агенцията за недвижими имоти не е посочена. На петото ни обаждане на брокера, той отговори, че и този апартамент е зает. Когато обаче го попитахме как в рамките на 2 часа обявява свободните апартаменти, съгласува огледите със собственици и клиенти и отдава и петте жилища, той ни затвори.

Както сами можете да се досетите, това няма как да се случи и апартаментите съвсем не се отдават толкова бързо под наем, колкото им се иска на посредническите фирми. От къде тогава са се взели всички тези обяви на жилища? Това е така наречената „куха реклама“. Тя представлява създаването на обяви за несъществуващи помещения с цел разпространение и популяризиране на агенцията посредник, както и набирането на максимален брой контакти на потенциални наематели. А какво по- добра платформа за това от интернет. Веднъж обадили се на подобна обява, вашият номер се записва от брокера, като разбира се, се взима информация за това, което търсите и започват обажданията. Те ще продължават дотогава, докато публично не известите, че все пак сте успели да си намерите нов дом. А интензитета на повикванията зависи от това, на колко кукички сте се закачили, т.е. с колко брокера сте се свързали.

Посредническата фирма е готова на всичко за вас, стига вие да бъдете удовлетворени. Дори да ви предложи гараж, вместо едностайно жилище, каквото реално ни бе показано. Когато започнахме търсенето си на жилище, обявихме за издирване едностаен или двустаен апартамент в центъра на Пловдив. Широкият център също е добър вариант, затова разширихме търсенето. Наистина очаквахме да стане по-лесно, но се оказа, че е нужно да минете през 9-те кръга на ада, да платите солидна сметка за телефон, на някои агенции трябва да платите и за огледите и тогава, евентуално и само може би, ще си намерите местенце под тепетата, на което да пребивавате.

Ужилени от кухата реклама са не само клиентите, но и частните брокери, както и фирмите в бранша, които честно и достойно се опитват да печелят клиентите си.

Очаквайте продължението на поредицата!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Quick loan
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 2%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information Contact us +918131026914 or email [email protected] Pacific landing Services Mr. Gupta Dwyer.

  2. Предлагаме заем с ниска лихва от 3%, с минимална сума от 5000 евро и максимум 5,000,000,000 евро. Изпратете ни съобщение днес чрез [email protected] или чрез WhatsApp на +2348029367265, за да получите кредита си с незабавен ефект.

  3. Мирослав Язов работи с 100% комисионна, не може да си продаде собствените имоти и завлече много хора с големи суми, та започнал да дава акъл и да се прави на председател. НЕКАДЪРНИК от класа.

  4. Ето затова е редно вместо вие да звъните, да се доверите на определен брокер, който да ви свърши цялата работа и да ви спести ходеното по мъките, има достатъчно реномирани и професионално работещи брокери на пазара

  5. Наскоро и аз търсих жилище… определено на пазара има много фалшиви… но със статията не съм съгласен… вие казвате: „опитва да откъсне дребна сума от и без това отънелите портфейли на обикновения гражданин“, а реално това не се случва… никой не ми е взел и стотинка… няма измама… има едиствено фалшиви обяви с цел създаване на контакт… да това изнервя, но не ти бърка в джоба…

  6. Със съпругата ми минахме през този ад. Звъняли сме на повече от 200 обяви от 3 сайта. Попаднахме в капана на 12 брокера. Преставете си какво звънене ставаше….Огледахме повече от 30 жилища, като ни бе вменявано, че всяко от тях е нашето. Бяхме обвинявани, че сме капризни и искаме с „пръдня боя“. Да не говорим, че изобщо не искат да се пазарят със собствениците, нали ще им падне комисионата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина