МненияПод ножа

Идва последният концерт в Концертна зала

Репетициите за откриването новия филхармоничния сезон в Пловдив вървят под дъжда

Навън вали и в залата вали (ГАЛЕРИЯ)

Таня Грозданова

Ако в последният акорд на рояла, изсвирен от виртуозния Евгени Божанов, чувате песента на дъжда, а произведението, което звучи, не е посветено на водната стихия, значи се намирате в Пловдив. Вие сте сред малцината, имащи привилегията да присъстват на исторически (в буквален и преносен смисъл) спектакъл – последният концерт в Концертна зала.

Това ще е първият концерт за новия симфоничен сезон на Държавна опера – Пловдив, но по всичко личи, че ще бъде последният в някогашния Дом на операта.

Концертна зала трябваше отдавна да бъде затворена за спешен ремонт. Каза го пръв екипът на Оперета, каза го и бившият министър на културата, казаха го и експерти от строителната инспекция… Останаха само думите. Богатият културен календар на града, който само през 2019-а ще носи титлата Европейска столица на културата, но иначе от десетилетия е културната столица на България, не позволява залата да остане празна.

И днес там текат репетиции на Оркестъра на държавна опера – Пловдив под диригентството на Емил Табаков със солист Евгени Божанов – пиано. Навън вали и в злата вали, а оркестърът свири! Вали на входовете за публиката, единият е пред разпадане. Вали в ъглите на залата, на сцената вече не, тъй като сценичните работници рано, рано са катерили тавана, за да подложат специална попивателна хартия, та да не капе по инструментите и партитурите.

Вали и в репетиционните на първия и втория етаж. Там кофите се изхвърлят през два часа, а „ароматът“ на влага и мухъл те блъска в носа и хваща за гърлото.

Изкуството иска жертви – усмихват се накриво музикантите и продължават да свирят, защото вече са на етап, че им е толкова тъжно, та чак им е смешно…

Проверихме програмата за утрешния голям концерт. „Оркестърът на Опера Пловдив ще открие Симфоничния сезон с концерт под палката на маестро Емил Табаков в Концертна зала на 26 октомври от 19 часа. Солисти на концерта с пианистът Евгени Божанов и сопраното Евгения Ралчева. Музикалното събитие е част от програмата на VIII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". В програмата ще прозвучат: Гершуин – Рапсодия в синьо, Бетовен – Концерт за пиано №5, оп.73 и Гершуин – Симфонична картина "Порги и Бес".

Тоест няма произведение, посветено на дъжда, но той е пряк участник в репетициите, а ако утре не се сбъдне прогнозата за спирането му, то ще „свири“ и на концерта – последният в Концертна зала!

Тя се разпада буквално!

Ето как изглеждат мазето, подземията и зад кулисите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. По-интересно е защо медиите plovdiv24 и Marica мълчат. Изглежда управниците са дали такъв сигнал. Кирливи ризи излизат наяве а иначе уж европейска столица и всичко е цветя и рози нали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина