МненияПод ножа

Тотев за отчуждаваните имоти: Община Пловдив не ходи на лични срещи, просто го прави!

Обясненията на НКЖИ хвърлиха в ужас за пари общинските съветници на Пловдив

Те от своя страна докараха хипертония на жп началниците като се обединиха срещу проекта им

В крайна сметка спорният ПУП ще бъде гласуван, но не е ясно кога и дали ще се пристъпи към изпълнение

Таня Грозданова

Властта и опозицията в Пловдив са в единна контра позиция по проекта на НКЖИ за пробив под Централна гара. Това стана ясно след вчерашната среща на ръководството на града с жп началниците, които дойдоха да отговорят на въпросите на местните съветници.

Още с едно от първите разяснения – за липсата на линеен график, обстановката се изостри.

„Район Южен е най-многобройният и бързоразвиващ се в града. Там сега живеят над 100 000 души. До 5 години ще са още няколко хиляди отгоре. Как си представяте да ги отрежете от света с бутането на Бетонния мост?!“, попита Слави Георгиев от Патриотичен фронт и отбеляза, че е време НКЖИ да помисли за изнасяне на линиите от града. „За нас не е важно да изпълним желанието на НКЖИ, за нас са важни хората на Пловдив,“ заключи той.

За човешките въпроси пита и председателят на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева. Тя попита представителите на дружеството дали са говорили с хората, чийто имоти са включени в списъка за отчуждване, дали са се срещали с тях и обсъждали ли са възраженията им.

Вместо тях обаче думата взе кметът Тотев: „Всяка жалба е разгледана и е дадено становище на хората. Тази година в бюджета на Пловдив има заделени 5 млн.лв. за отчуждителни процедури и в момента текат такива, които продължават вече 4-5 години… Ние не ходим при хората да ги увещаваме. Община Пловдив не ходи на лични срещи, просто го прави!“

(бел.авт.: Странно, обаче версията на кмета Тотев за отговорите на възраженията по никакъв начин не се покрива с тази на хората, които са ги подали. Те имат отговор единствено от омбудсмана Мая Манолова. От него разбират, че е извършена проверка и тръгват да търсят резултатите от нея. „Общината не ни отговори, затова се обърнахме към омбудсмана. Когато отидох с писмото от Мая Манолова ме накараха да платя 12 лв., за да ми дадат отговора. Да, вече имаме отговор на възраженията на живеещите на бул. „Македония“ и ул.“Бяло море“, но 6 месеца след подаването им, уточни Илияна Узунова.)

Признанието на ръководителя на проекта инж. Иван Бакалски, че изпълнението на пробива под гарата е планирано със средства на НКЖИ само в частта „от вход до изход" нажежи до червено страстите в залата. След като стана ясно, че развитието на пътните връзки и цялата работа по преместване на колекторите от В и К-мрежата и цялата подземна инфраструктура ще са за сметка на Пловдив, се стигна до единна позиция на представителите на ГЕРБ и опозицията в местния парламент.

В ролята на общ говорител на политическите групи даже влезе един от основните критикуващи сегашната управа на града инж. Александър Константинов – бивш зам.-кмет на Пловдив отпреди два мандата. „Мисля, че можем да намерим едно компромисно решение, което ще реши проблемите и на НКЖИ, и на Пловдив.  

Да се събори Бетонния мост и там да се изгради един надлез, който може да бъде с 4 плана, с връзки към двете посоки на бул.“Христо Ботев“, без да се стига изобщо до отчуждителни процедури. Може да се извърши със сглобяеми конструкции и  ще бъде в пъти по – евтин, от колкото това което трябва да се прави от  Общината заради пробива под Централа гара, а той да се остави за в бъдеще, тази идея съществува от 20 години.“

„Вие бутате, ние правим мост близнак. Давате ни да стъпим на ваша територия. Това ни устройва. Над това мислете като вариант,“ поръча кметът на невярващите на очите и ушите си инженери от държавното дружество.

В отговор на „нападките“, че инженерите защитават интересите на дружество, а съветниците милеят за града. Инж. Бакалски вмъкна, че НКЖИ също е публично дружество и публиките донякъде се припокривали.

И така обясненията на НКЖИ хвърлиха в ужас за пари общинските съветници на Пловдив, а те от своя страна докараха хипертония на жп началниците като се обединиха срещу проекта им. Освен това от опозицията извъдиха няколко предишни проекти за жп възел Пловдив, които са подходящи и събират прах в компанията. Едните намекнаха за нарочно бавене, а другите за нарочно харчене.   

Накрая Димитър Маневски от ГЕРБ се опита да внесе баланс с лично обръщение към инж. Бакалски.

„Извинявам ви се от името на колегите за ескалацията на тона на моменти! Ние нямам конфликт с Вас. Да, прав сте, че и ние и вие защитаваме публични интереси, само че ние сме избираеми, а вие сте с длъжностни характеристики.

Ако това, което представяте се случи, общественият натиск ще е огромен и цялата отговорност ще понесе г-н Тотев.“
Тук кметът се включи от място с недоволния възглас „Еййй!“

Припомняме, че в четвъртък – 27 септември Об С трябва да гласува отложената от миналата сесия точка за одобряване на проект за изменение на Подробен устройствен план – План за улична регулация във връзка с пробива под Централна гара.

"По всяка вероятност ще приемем ПУП-а, но дали ще се изпълни самият проект за пробив, не е ясно", коментира кметът Иван Тотев след края на срещата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Продължение:
    Ако не ми вярвате, погледнете историята на къщите от южната страна на „Гладстон“ – улицата, която щеше да е „магистрала“ с ОУП на града от преди 20 години, а едва след още 3-4 години ще влезе в сила новият ОУП, за който се говори, че ще „узакони“ съществувалите винаги габарити на улицата… На хората там 1/3 от живота мина в очакване.., но на кого му пука…

  2. Продължение:
    Собствениците не могат и да продават, кой би купил имот с неизвестна съдба.., след години може всички власт-имащи да се откажат от „пробива“ и градът да си остане само с надлез.

  3. Хората, живеещи там, години са живуркали в очакване на отчуждаване на имотите, това ще продължава още неизвестно колко години – не могат да строят, преустройстват и дори ремонтират стареещите си жилища, защото всеки момент може да ги съборят и да ги натирят от там, както казва кметът: „Ние не ходим при хората да ги увещаваме. Община Пловдив не ходи на лични срещи, просто го прави!“

  4. А фместо да ни опустошават Града, ЦЕНТЪРА ВСЪЩНОСТ,. железниците. -от които едвали някой се интересува все още в епохата след Трабанта-.не могат ли ТЕ да си мушнат скоростните влаци ПОД. ЗЕМЯТА преди и след Града? Както софиянците си направиха Метро без а разбичкат градската структура? И да ни оставят на мира да си харчим за СМИСЛИЦИ?

  5. Прави впечатление за кой ли път трезвото практично мислене на инж. Ал. Конст. за разлика от изхвърлянето на проектаджии и железничари пакостящи на Града. Вместо да погребем трафика в чорбата- беля работа, ТАРАЛЕЖ- и да съсипем цялата зона която е Център вече – лесно и евтино можем да устроим ажурни стоманени надлези с интелигентни развръзки. Железничаро да си ‘оди у Раб Фако.

  6. АЗ ИЗХВЪРЛЯМ СТАРИТЕ СИ ОБУВКИ,КОГАТО КУПЯ НОВИ!ТАКАВА Е ЛОГИКАТА И НА ПРОЕКТА ЗА СТРОЕЖА-ПЪРВО ПОСТРОЙТЕ НОВОТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ДЕЙСТВИЕ И ТОГАВА БУТАЙТЕ СТАРОТО. ПРОСТО Е КАТО БОБЕНА ЧОРБА…ПИТАМ СЕ ОБАЧЕ,КЪДЕ СА БИЛИ ЖЕЛЕЗНИЧАРИТЕ,КОГАТО ГОСПОД Е РАЗДАВАЛ УМ НА ХОРАТА-НАЙ-ВЕРОЯТНО В НЯКОЙ ЖП ТУНЕЛ И ГОСПОД НЕ ГИ Е ОТКРИЛ…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина