МненияПод ножа

Специализираният съд прекрати делото за зоопарка срещу Иван Тотев

Съдия Даниела Костова прие, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти

Прокурорът Димитър Петров: Категорично ще протестирам

Специализираният наказателен съд прекрати делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, съобщи Дневник. Той е подсъдим заедно със заместника си Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Съдия Даниела Костова (бивш член на Висшия съдебен съвет – бел.ред.) прие, че обвинението е неясно, нелогично и не е подкрепено с факти. Съдебното ѝ определение подлежи на обжалване в седемдневен срок.

Още през октомври 2017 г. окръжният съд в Пловдив прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения, част от които спецсъдът прие днес, че не са отстранени. Процесът се разглежда вече от Специализирания наказателен съд заради промените в Наказателно-процесуалния кодекс от ноември 2017 г., които пратиха там много от делата за корупцията и други престъпления по високите етажи на властта.

"Не може да има съдебен акт по неясна обвинителна воля", аргументира се още съдия Костова. По думите ѝ всяко неизпълнение на минималните изисквания към обвинителния акт нарушава правото на защита на подсъдимите. А в този обвинителен акт прокуратурата не е изпълнила задължението си за ясно, пълно и логично изложение. Държавното обвинение не е посочило с кои свои действия тримата подсъдими са осъществили това, в което са обвинени, както и с какво конкретно са нарушили служебните си задължения. "Няма никаква яснота има ли плащане от общината и оттам настъпили ли са вредни последици", допълни съдът. В обвинението не е посочено и кой е пострадал от действията на тримата и ако има такъв, е трябвало да му се даде възможност да се конституира по делото като граждански ищец. В обвинителния акт липсват и конкретни данни за съучастие на тримата и общ престъпен умисъл между тях.

Прокурорът Димитър Петров каза, че "категорично ще протестира" днешното определение. По думите му спецсъдът е преписал определението за прекратяване на окръжния съд в Пловдив. Самият Иван Тотев отказа да коментира.

Тримата кметове са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма "Запрянови 03" ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Показно как работи съдебната система – тук си остава най-доброто място за престъпна дейност.

  2. ПРИ СТРОЕЖА НА ЗООПАРКА НЕ Е СПАЗЕН НИТО ЕДИН ОТ ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    НО ВСИЧКО Е ТОЧНО

  3. Логично започнаха дело, когато Бойко падна от владт и логично сега замазват нещата, защото се върна. Кради си, Ваньо, спокойно. Правосъдието бди над теб. Само Бойко да не падне за пореден път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина