Опитват се да спасят Деметра, гаранции няма

Под ножа

Комисия от експерти бистри утре дали фонтана може да бъде реставриран и оставен в парка

Искам да го запазим, коментира арх. Прокопиев

Image title
Докато кметът и част от протестиращите днес водеха лют на моменти спор край бетонното корито на Пеещите фонтани, които скоро ще се превърнат в естествено езеро, авторът на проекта за реконструкцията на Цар Симеоновата градина арх. Петко Прокопиев водеше конструктивен диалог с няколко от гражданите. Те се интересуваха за бъдещето на символа на Първото българско изложение, изваян от известния италиански скулптор Арнолдо Дзюки, популярен още с името Цоки. Шадраванът с голямата чаша и изящната фигура на богинята на плодородието, която държи амфора със салкъмите грозде, краси Цар-Симеоновата градина вече 117 години, но в момента е в окаяно състояние. Има два варианта- реставрирането на шедьовъра или демонтирането на оригинала и поставянето на реплика.

Всички искаме тази прелест да бъде запазена и да остане в парка. Това е и моето голямо желание- Деметра да се реставрира, каза пред събеседниците си арх. Прокопиев. Той, заедно с 5-членна експертна комисия, ще обследват детайлно творбата на Цоки утре следобед. Специалистите ще направят детайлен оглед на всеки елемент от фонтана и ще дадат становището си. Силно се надявам то да е положително. Дочух, че има реставрационни планове за Деметра, но те са от преди няколко години, а през това време фонтанът е продължил да се руши, при това много сериозно. Откраднати са водните духове, а за тънкостенният чугун, от който е изработена скулптурата, днес вече майстори няма. Просто няма кой да го ремонтира.  Тъй като не е бронз, а много пипкав и деликатен материал, изказа притесненията си арх. Прокопиев.  И допълни, че ако е възможна реставрацията , стойността й вероятно ще е стряскаща цифра.

Какво ще се случи с Деметра, ако не може да бъде реставрирана, попитаха го младата двойка, интересуваща се от темата. Оригиналът влиза в музей, а на негово място идва реплика, отговори Прокопиев. Той допълни, че вече е готова паважната настилка около Деметра, такава, каквато е била навремето.
Комисията се събира около най-красивия пловдивски фонтан утре в 14ч.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.