Протестъри: Сечете поголовно! Община: Не пипаме здраво дръвче

Гласове

Премахнаха 100-годишна изгнила черница

Стоян Алексиев показва къде е загнила отсечената черница
Стоян Алексиев показва къде е загнила отсечената черница
Нали не искате да падне върху хора, мотивира се шефът на Градини и паркове, сочейки „раните” на отсеченото дърво

Фокусът на протеста в Цар Симеоновата градина днес се поизмести- от паркинга, който администрацията е категорична, че няма да строи, на дневен ред мина зеленината. Протестиращите срещу реконструкцията на парка скочиха срещу кмета и „Градини и паркове” за сечта в зоната. Те бяха категорични, че някои от отрязаните дървета е можело да бъдат спасени. Повод за полемиката бе бутната близо 100-годишна черница до бетонното корито на Пеещите, чието отстраняване не е описано в проекта на арх. Петко Прокопиев.

Много се подценява работата по озеленяването на града. Защо на нито една от нашите озеленителни кампании нямаше участие от страна на граждани и неправителствени организации? Всяко дърво се гледа изключително критично от комисия от експерти. Нали не смятате, че сеченето на дървета ни създава някакъв вид удоволствие. В градината досега са отсечени 64 дървета- болни, изгнили и саморасляци. На тяхно място ще засадим 250 нови дръвчетата- по равно иглолистни и широколистни. Ще има над 10 000 нови храсти и живи плетове, коментира кметът.

Image title
Защо да ги сечем дърветата, вместо да се грижим за тях, докато са живи. Работата на ОП-то е да се грижи за зеленината, а не при проблем да реже, казаха събралите се протестъри. Няма отсечено здраво дърво. Не сме ги рязали нарочно да дразним хората, отговориха от Градини и паркове. И припомниха, че преди два месеца дърво е паднало в градината и без малко да премаже минаващо отдолу момиче. Инвестирайте в поддръжка. Не момичето е било виновно, че е минало под дървото, а че то е било изтървано, репликираха групата недоволни.

Image title
Шефът на общинското предприятие Градини и паркове отиде с природозащитниците на мястото на отрязаната черница. Вижте, че е прогнила отвътре. И че корените й са започнали. Това дърво бе опасно. Въпрос на време бе да падне, отбеляза той и посочи „раните” в останалия пън. Кога да падне- след три месеца или след 30 години?, попитаха го опонентите. Вие какво очаквате- да чакаме, да се срути и да убие човек ли? И после да се чудим защо не сме го отрязали когато е било времето това да се случи? Комисията бе категорична- това дърво ще падне рано или късно. Не можем да рискуваме да го оставим, та да се срине след три месеца върху някого. Преценили сме, че трябва да се отстрани, спокойно отговори Алексиев. След което импровизираната инспекция се спря на леко загнила топола, която е със скастрена корона и две отрязани гледичии до нея. На тяхно място ще има нови и повече дървета, посочи останките от гледичиите шефът на ОП-то.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.