МненияПод ножа

Прокуратурата обвини Иван Тотев за престъпление по служба

Кметът е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 20 хиляди лева

Привлечен е като обвиняем за зоологическата градина

Иван Тотев развежда Бойко Борисов из зоопарка Кметът на Пловдив Иван Тотев е обвинен за престъпление по служба от СГП, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Градоначалникът е привлечен като обвиняем заради изграждането на зоологическата градина, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък – престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК, пише в сайта на прокуратурата.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя – „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив, гласи съобщението на държавното обвинение.

Досъдебното производство е образувано на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура – Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Всеки е невинен до доказване на противното. Това се отнся и за кмета на Пловдив. Ще ми се да беше малко по-дискретен все пак – фирма Запрянови са навсякъде

  2. Е, значи има надежда, не може цял живот да му се разминава и да остават ненаказани очевидните далавери! Дано само съдът не се огъне под финансов или политически натиск!…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина