Обичайте себе си!

Под ножа

Биляна Янкова

Запознати ли сте с това какво ВСЪЩНОСТ консумирате?Четете ли етикети, интересувате ли се, готвите ли си сами, или хапвате полуфабрикати?  Четете, интересувайте се! Тялото е храм на душата и в зависимост от това какво му давате, то ще ви отвръща равносилно.  Никой няма да го пази и никой не носи отговориност за доброто му здраве, освен ВАС САМИТЕ!
Днес  можем да намерм информация за всяко нещо, което ни интересува, стига да търсим на правилното място и да черпим информация от достоверни източници.  Храната е едно от тях.
Всъщност причината днес да четете тази статия е така нареченото „лепило за месо“, за което ще обясня по-надолу. Възмутена съм как производителите безсърдечно заблуждават крайния клиент и го тровят с усмивка на лице и остроумни фрази. Именно затова реших да дам кратка информация за други, не по-малко опасни съставки на храните, които безхаберно ежедневно се предлагат и съответно консумират.  
Макар в медиите постоянно да се разисква и дискутира по въпроси, свързани със здравословното хранене и „тайните съставки“ на продуктите, които консумираме, много често липсва информация на етикетите на самата стока, или е преименувана; част от  безскрупулната политика на производителите за печалба на пари.  
Такъв пример може да бъде даден с надписа „растителна мазнина“, вместо „хидрогенирана мазнина“. Под растителна мазнина логично потребителят би разбрал слънчогледово олио, зехтин или други масла, които се срещат в течно състояние и са здравословни. Докато хидрогенираните са превърнати в отрова за организма, чрез преработките, през които минават. Натуралните масла се нагряват при високи температури под въздействието на няколко атмосферни налягания. След това им се прибавя катализатор (обикновено метал като никел или алуминий). Увеличава се плътността  на молекулярната структура , което ги превръща от течни в твърди или полутвърди хидрогенирани масла. При консумацията на такива масла кръвта увеличава своята плътност и вискозитет(което води до натрупването на артериална плака), сърцето трябва да работи много по-интензивно. Температурата им на топене е минимум 42 градуса, затова организма много трудно може да се пречисти от тях. Това обяснява връзката между консумацията на хидрогенирани масла и високото кръвно налягане.
Днес  номенклатурата на изделия съдържащи такива мазнини е огромна и никой не може с точност да каже в кои продукти се съдържа, но главно се ползват при шоколадовите изделия, бутер тестата, различни готови соленки или сладки.
Друг пример за вредна съставка в храните е мононатревият глутамат, или още Е 621. Това е вид овкусител, използван за засилване вкуса на изделието. Употребата му води до пристрастяване към конкретния вид храна или напитка, в която се ползва. Такива храни са различните чипсове, снаксове, пакетирани храни, в бързите закуски и др. Самата съставка няма мириз или вкус, но действа стимулиращо на апетита. Приемането му води до увреждания на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза, язва, гастрит, Алцхаймер, обриви на кожата, депресии, агресия.
Възбуждащото му действие се ползва в психиатрията, тъй като води до превъзбуда на клетките на главния мозък. Механизмът му е, както споменах по-горе, сходен с  този на наркотиците. Прониква лесно в мозъка и прогаря връзките между отделите неврони в сивото вещество.
Трансглутаминаза! Позната още като „лепило за месо“, тя представлява ензим, произвеждан чрез изкуствено отглеждане на бактерия или се добива от кръвта на крави и свине. От кръвта се придобива като от нея се изолира коагуланта,отговарящ за съсирването й. Основното му действие в организма в естествено състояние е да образува бариери и да съсирва кръвта като свърза свободни амино групи с ацил-групи на протеини или свободни глутаминови остатъци. НО, тук не свършва всичко. Тя се ползва за спояване на не особено качествени остатъци от месо, подобрява текстурата на кашкавала и сиренето, и не им позволява да се трошат, намалява и загубата на вода в киселото мляко; ползва се също и при производството на рулца от рак. Чрез нея редовно се продава старо месо, остатъци негодни за продажба, преработени и продавани като колбаси, меса с добро качество и други.
Амониевият хидроксид е друга субстанция, използвана в месните, какаовите продукти, карамелените бонбони и др. При месото, след като се оберат най-добрите части на животното, остатъчните като мазнини, кожа, вътрешни органи се обработват, за да се получи „ядливо“ „месо“. Амониевият хидроксид се използва с анти-бактериални цели с него буквално се къпе иначе негодно за консумация  месо. След това се смила на паста и от него се произвеждат пилешки хапки, шунки, слагат се и в каймата.
За жалост това са само малка част от боклуците, с които тровят организма ни.  В такива моменти се радвам, че отдавна се отказах от месото и животинските продукти. Но за жалост тези съставки са част от почти всичко, предлагано на пазара. Много малко от нас имат и привилегията да ядат домашно отгледани зеленчуци и домашно месо. За останалите най-доброто решение е да се купува от дребните земеделски производители и да се изключи или поне ограничи до минимум консумацията на полуфабрикати, готови храни, чипсове, сладки, колбаси и производни.
Самосъхранението е път към просперитета.  Внимателното и образовано пазарене на храна е само похват за постигане на добро здраве. Обичайте себе си!

Споделете ни във:

1 thought on “Обичайте себе си!

  1. Хората обичаме да ни лъжат, понеже не обичаме да мислим. А има ли вакуум, има кой да осигури пълнеж. Живяхме в ерата на полу-тата, а днес дойде ерата на чистите ерзаци. Вече няма полуфабрикати, а само фабрикати. Не са само в храната. Синтетичните цици са само преход към синтетичните мозъци. Тях чакаме с нетърпение, понеже нашите доста са ни омръзнали – щастието те не го разбират, та ще ги подменим с щастливи по дефолт… Сполай ви за темата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.