МненияПод ножа

Изстрел на границата – също е дипломация

Любомир Минчев

Никой не знае какво точно се е случило  край турската граница, но в крайна сметка има един труп на афганистанец. Аутопсията показала, че е загинал от рикоширал куршум.  Това се оказа изключително важно за националната ни сигурност. Какво ли щеше да се случи, ако имаше директен изстрел в главата. Националната ни сигурност се крепеше на един рикошет – има ли го, няма ли го.

Всичко е толкова водевилно, макар и с един труп на диверсант – нали така им казват на онези, които пресичат границата нелегално и въоръжени.  Защото сега сме изправени пред идиотската ситуация да спорим  – този граничен полицай такъв дебил ли е, та трябва да вади оръжие пред толкова „миролюбива“ банда, или пък е герой, който заслужава държавно отличие, че е опазил границата ни.

Един мъртъв афганистанец, в чията раница е намерен пистолет, ще ни накара за пореден  път да си вадим очите с пръст и да изпитваме удоволствие от това. Не го разбирам. Предпочитам да не е било рикошет. Не защото трябва да се трепем като говеда по границите, а да опазим и малкото чест, която ни е останала. Казвам го за ужас на тези, които на пресконференцията  по случая, задаваха въпроси, от които може да пощръклееш – дали е било възможно да се действа по друг начин, този полицай от командированите ли е, или си е тамошен – адски сериозни въпроси, при които може и пистолет да извадиш.

Тези питащи  най-малко биха се напикали , ако усетят присъствието на агресивна тълпа от 50 души, тръгнала срещу тях в мрака. Но е важно да знаят дали полицаят е от командированите  и колко му е акълът. Сега му вадят и снимки като член на ловна дружинка – значи може да си е кръвожаден по принцип. Един малък генерал пък иска сериозно разследване, тъй като видял в случката перфектното убийство. Други искат държавно признание за полицая. Ето за какво ще  спорим до посиняване.

Това е граничен инцидент с фатален край.  Такъв трябва да е отговорът ни пред Европа и толкова.  Тя нека си разследва как така мигрантите идват на границите ни без документи – били изгубени, а с телефони, пари и пистолети – непокътнати. А може да се окаже, че няколко такива инциденти по  границите  ще  свършат повече работа  от мъчителния  европейски дебат  какво да правим с бежанците. Има дипломация, която е активна преди изстрелите, но и такава, която е силна след  тях.      

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Много лъжи се изприказваха. Афганистанците били в „добра спортна форма“, имало престрелка, последното е за пистолета в раницата, разбира се, именно в раницата на убития. В смисъл, получил си е заслуженото. Случайно, от рикошет. А фактите? 53 млади, „в добра спортна форма“ мъже и един труп лежат на земята, пазени от тримата полицаи и чакат да ги арестуват. Реакцията на случилото се показа демоните в съзнанието ни.

  2. Г-н Минчев,струва ми се,че по-скоро сте наивен отколкото манипулатор.Първо,няма намерено оръжие в никой от бежанците.Второ,как си представяте трима души да арестуват 50 …според вас въоръжени?Има десетки въпроси без отговор.Но аз ще задам само един;ЗАЩО ДО СЕГА БЕЖАМЦИТЕ НЕ СА РАЗПИТАНИ.И ако са какво са казали? Иначе другото е псевдопатриотизъм…

  3. Поздравления за изключително точния анализ. Прекалено розовите очила са символ на глупост , а не на човечност! Доказа ли се наистина че е имало пистолет в раницата??

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина