Интелектуално звено Корени за Ламартин: Не изпитвайте Българския дух

Под ножа

Нанасят удар върху духовността на Пловдив, алармира организацията

Интелектуално звено Корени излезе с декларация в защита на Къща Ламартин и в подкрепа на Дружеството на пловдивските писатели преди днешния таен търг за отдаване под наем на паметника на културата. Организацията пише до президента, премиера и министъра на културата, до самия Венци Каймаканов, който движи процеса по аукциона, до кмета и до директора на НИНКН. Кореняците изцяло подкрепят  петицията на Сдружение “Дружество на писателите” – Пловдив, Сдружение „Квант и приятели“, Българско археологическо сдружение, Сдружение Ratiaria Semper Floreat.
Решението на Областния управител г-н Каймаканов предизвика и нашето включване, за да бъде прекратен поредният опит за удар върху духовността на град Пловдив. Като хора на науката и изкуството не може да останем безучастни към подобно деяние, пишат от звено Корени. Ето и другата част от декларацията:

Обидно е за български творец окачествяването на място, в случая Къща Ламартин, като кафене, което трябва да се подразбира в смисъл на нещо лошо, негативно. Хората на изкуството, навсякъде по света, създават в повечето случаи най-добрите си произведения именно в някое заведение. Кафене за твореца е място за уединение или отделяне със съмишленици извън материалния свят. Там, в различен вид разговори, се раждат идеи, както се оформят и теми за важни произведения. По тази причина, решението от творческа база да се направи „малка печатница за пари”, за да се запази къщата, говори най-малкото за неразбиране семантиката на това духовно-енергийно пространство. Последното показва също, че навсякъде решенията се взимат не от хора на духа и професионалисти, а от администратори, мислещи само как и от духа да извлекат печалба. Ако решението бе взето с разбиране към другия, то като най-важно щеше да бъде видяно как самото място е запечатало спомени с хиляди съзидателни творчески примери. Щеше да се прецени колко титани на духа са преминали оттук и това случайно ли е било. Ако човек с разбиране трябваше да вземе решението, то той би се докоснал и с усмивка към спомена от безкрайното множество съхранени в тишината на двора и сградата творчески разговори и дискусии, след които са се родили едни от знаменитите съвременни произведения на литературния Пловдив.
Повечето от хората на перото не могат да бъдат преформатирани в материалисти, защото самата мисъл за пари унищожава идеите им за творчество. Така че, ако решението бъде реализирано, само поради упорство и поради мисленето при някои хора, че те са непогрешими, а по тази причина щом кажат нещо то трябва задължително да стане, това ще е голям удар върху пловдивските писатели. Последното ще се отрази в цялост на всички български гилдии към кръга на перото. Част от българския дух ще заглъхне завинаги.
Поради всичко това се обръщаме към институциите, до които е адресирана декларацията ни, с която обявяваме, че не приемаме съответното решение. Възстановете нещата от преди решението и не изпитвайте Българския дух!
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.