МненияПод ножа

Хиляди потърпевши в Труд страдат от дейността на централата, горяща животински отпадъци

Населението губи търпение и готви нов – четвърти пореден протест

Шествие по Карловско шосе ще се проведе на 08.06.2017г. от 17:30 часа

Сборният пункт е при НЧ "Светлина-1929"

Без съгласието на населението през 2014 г., само на 260 м. от жилищен квартал и 40 м. от „Гробищен парк“ в с. Труд,  се построи „Централа за производство на електро и топлоенергия от био отпадъци“.

Централата има непрекъснат цикъл на работа и за жителите на селото няма почивен ден. Вибрациите, миризмите и шумът са сериозен проблем и възпрепятстват качествения и пълноценен живот в селото.

Във връзка с това, Ви каним да отразите четвъртия на брой протест с шествие по Карловско шосе на населението на Труд, който ще се проведе на 08.06.2017г. от 17:30 часа – сборен пункт читалище "Светлина-1929".

Обезверени от контрола и проверките на МОСВ в лицето на РИОСВ Пловдив, които с действията си продължават да отричат за страданията на хиляди потърпевши и в търсене на истината за качеството на въздуха, който дишат, жители приютиха няколко станции по проект на гражданска национална инициатива airbg.info. Въпросните станции, една от които е поставена в непосредствена близост до електроцентралата, системно отчитат повишени нива на ФПЧ 10 и ФПЧ 2.5 предимно в малките часове на денонощието. Интересен факт е също, че в по-голямата част на денонощието въздуха е по-мръсен от позиционираните в два пловдивски квартала станции, имайки в предвид, че в Труд трафикът на автомобили е в пъти по-малък и отопление на твърдо гориво поради сезона няма. Скоро се очаква сензорите да отчитат и други вещества, които касаят и са свързани с производството на централата работеща с биологични отпадъци. С падането в съда, на акта на РИОСВ, който беше съставен на фирмата миналата година за превишени норми на азотни и сярни оксиди, заради непопълнен коректно протокол, населението с право си задава въпроса, до колко тази инспекция желае и може да си свърши работата?

Вече месеци наред след срещата на Инициативна група със служебния министър на МОСВ в София жителите не са получили адекватно становище относно огромните депа с органични отпадъци разположени на метри от  централата (върху 10 декара земеделска земя собственост на Централата), за които са внесени жалби до Министъра. Въпреки сигнала на жители относно нарушение за струпване по нерагламентиран начин на неизвестни по състав отпадъци, ситуацията не търпи развитие. Поради високите подпочвени  води в с. Труд подобно складиране директно в/у почвата би било пагубно за местните и ги поставя в евентуален риск в дългострочен план.

Освен че миризмите, шума и трафика през центъра на селото остават без промяна, в близост до депата за биологични отпадъци е факт и измирането на 70 кошера с пчели, което е близо 80 % от пчелина на жител на село Труд.    Наличието на струпаните силно миришещи отпадъци, продължава да бъде пренебрегвано от всички регионални институции, като до колкото е запознато населението, фирмата отрича тези отпадъци да са тяхни и предоставят за контакт друга фирма наемател.  За тяхното наличие там обаче свидетелства видео клип направен от жител на селото. Оказва се обаче, че тази друга фирма е собственост на човек, представен в края на 2016-та година за  главен технолог на Централата.    Именно той е единствения посочен от фирмата като отговорно лице, който се срещна с населението на изнесена сесия на общински съвет към община Марица в с. Труд.

Жителите питат: "Защо  ние снимаме, виждаме и подушваме проблема, а при идването на инспекциите на проверки нещата са покрити? Защо има разминаване от това, което се съобщава и реалната ситуация? Това чадър или дъждобран е?" 

Лабиринта, в който умишлено са поставени институциите, според населението е поредния механизъм за бягане от отговорност и  показване липса на воля за каквото и да е съдействие от страна на собствениците…

Жителите сигнализират за сериозен конфликт на интереси около проблемната за село Труд централа и сочат, че именно в това се корени подценяването на проблема, като същата причина се  оказва сериозна пречка за компетентните органи и именно там е липсата на воля за решаване на казуса в дългосрочен план!

Мястото на тази ел. централа не е в землището на село Труд, категорични са жителите на селото. До миналата година се търсеше диалог със собствениците и решение на проблема, но сега искането е безусловно закриване на централата.

Жителите на с. Труд са ЗА добри европейски практики в областта на възобновяемите енергийни източници, но не и когато печалбата и икономическите интереси на шепа хора и тяхната дейност са за сметка на здравето и нормалния живот на хиляди потърпевши в близост и лишаването им от основни конституционни права.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина