МненияПод ножа

Баби мачкаха деца в Катедралния храм на Пловдив

Стълпотворението бе, за да се доберат до покрова и одеждите на Света Богородица

Пловдивската митрополия не осигури охрана и спешна помощ за миряните

Хиляди се извървяха в аморфна върволица пред покрова и одеждите на Света Богородица от Русия и копие на чудотворната икона на Св. Богородица „Всецарица” от Св. Гора, Атон, които пристигнаха снощи в Пловдив. Светините са изложени в Митрополитския храм „Света Марина”, където са поставени за поклонение на вярващия народ. Храмът днес чества своя празник. 

Покрова и одеждите (ризата) на Света Богородица, бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”. Също така с тях бе донесен и дар от Света Гора – Атон за Пловдивската митрополия – копие на чудотворната икона на Св. Богородица –  „Всецарица”, след което в литийно шествие светините ще бъдат пренесени до От 18.30 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня.

От ранната утрин на 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния митрополитски храм Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай възглави светата Литургия по повод празника в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

Опашката от миряни се изви на улицата пред храма.  На всеки богомолец се дава за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините, и той биде помазван с елей за здраве и благословение.

Хиляди се редяха цял ден на опашка за това помазване. Никой обаче не съблюдаваше реда. Наш репортер се натъкна на смазани от възрастни жени деца, които ревяха на опашката. На въпроса, защо няма представители на органите на реда, които да съблюдават множеството, един черноризец отвърна, че след като на предишно такова събитие имало въпрос от миряните „защо в храма има униформени с оръжие“ организаторите решили този път да не се обръщат към органите на реда.

Друг е въпросът, че това е задължително при обществени масови прояви от този тип. Освен охрана наблизо липсваше и автомобил на Спешна помощ, което също е задължително в такива случаи.  

Светините – част от покрова и ризата на Света Богородица – ще останат за поклонение в митрополитския храм „Св. Марина“ до 26 юли 2017 г. с изключение на следните дни: 

 На 20 юли 2017 г.  те ще бъдат пренесени в храм „Св. Пророк Илия“ в с. Хвойна за поклонение от вярващите. По повод храмовия празник ще бъде отслужена архиерейска света Литургия от 09:00 ч. Вечерта светините отново ще бъдат върнати в митрополитския храм „Св. Марина“. 

На 23 юли 2017 г. светините ще бъдат изложени за поклонение в катедралния храм  „Успение Богородично” – гр. Пазарджик от 9.00 ч., където ще останат през целия ден. От 24 юли до 26 юли отново ще се намират в митрополитския храм „Св. Марина” в гр. Пловдив.

На 27 юли 2017 г. светините ще бъдат пренесени в гр. Хисаря в храм „Св. Пантелеймон“ за поклонение от всички вярващи. От 09:00 ч. по повод храмовия празник ще бъде отслужена архиерейска света Литургия. Светините ще останат в храм „Св. Пантелеймон“ в Хисаря до вечерта.

На 28 и 29 юли 2017 г. те ще се намират в гр. Смолян в храм „Св. Висарион Смолянски“. В 18 .00 ч на 28 юли 2017 г., петък, те ще бъдат тържествено посрещнати и ще бъде отслужена празнична вечерня. 
На следващия ден – 29 юли, когато се чества паметта на св. Висарион Смолянски, ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от 09:00 ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. тъкмо в осквернената от ДолноЛозенския потомствен номенклатуршчик Никола Методич, съветски агент и изменник на ИЗКОННОТО ВИЗАНТИЙСКО МАТЕРНО ВСЕСВЕТСКО ПРАВОСЛАВИЕ Света Марина – разхубавена като ючбунарска фльорца- се гъчкат за лъжливи менте-сувенирчета. На ВИДОВДЕН – Геената Огнена за крадливия МУТРОполит!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина