Гей фест клати кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа

Под небето

Image title
Без инциденти премина първата прожекция от първия гей филм фест в Пловдив, организиран от „ЛГБТ Пловдив“, въпреки опита на група младежи да провалят събитието.

Група, създадена от него и уж защитаваща „нормалните“ ценности подтиква към омраза и е изпълнена с агресивни коментари. Сред ожесточената виртуална дискусия се намесва и въпросът за кандидатурата на Пловдив за културна европейска столица. „Това ли е лицето на Пловдив? Нима градът ни не може да допусне културно образователно събитие, само защото е в разрез с нечий ограничени разбирания? Това със сигурност не е пътят към културна столица на Европа.“. Напомняме, че Фондация Пловдив 2019 е сред партньорите на фестивала. Подобно събитие е изпитание за града под тепетата. Поради голямото международно участие в него на няколко чужди посолства и организации е повишен и интересът към него от чужбина. На една от прожекциите се очаква да присъства и културният аташе на САЩ в България – Ричард Дамстра.

Сред основните принципи на Европа са защитаването и отстояването на човешките права и интеграцията на маргинализирани групи каквито са гей хората. Все повече стават страните, които узаконяват браковете между хомосексуални или осигуряват безплатна операция за смяна на пола. Успешното провеждане на фестивал на гей киното определено може да даде преднина на Пловдив в надпреварата за културна столица, но и провалът му може да разклати кандидатурата на града. За по-малко от месец това е втори опит да се провали събитие на гей тематика. Първото беше откриването на пътуваща изложба против хомофобията под надслов „Да оставим хомофобията извън игра!“, на която бе поставена в опасност сигурността на заместник посланика на САЩ – Браян Далтън, който лично дойде да я открие.

Година по-рано дори имаше сигнал за бомба на една от прожекциите организирана от правозащитната гей организация в града, както и няколко билборда с хомофобско и антиислямско съдържание. Сега повече от всякога е важно да се пазят имиджа и името на града чисти, ако не искат да изпуснат престижното признание като европейска столица на културата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.