Джулай Морнинг – посрещането на изгрева с надежда за ново начало

Под небето

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от 1960 – те години, той съществува в България и до днес, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света

Джулай Морнинг е традиция в България, свързана с хипи движението, за посрещане на изгрева на 1 юли. Името на празника се свързва с известната песен July Morning на английската рок-група „Юрая Хийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Това събитие е замислено като символ  на новото начало и очакване на по-добро бъдеще.

Въпреки че обичаят е повлиян от световното хипи движение от  1960 – те години, той съществува в България и до днес, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Възниква като хипи празник във Варна през 1980 г., но по-късно честването му се премества в село Варвара, община Царево. Понастоящем се празнува редовно с участието на Джон Лоутън на най-източния бряг на страната ни – скалите при село  Камен бряг, където слънцето първо огрява България. От доста години цялото събитие протича доста организиранп. Има изградена сцена, на която свирят най – различни груп а и дори понякога тук присъства рок-легендата Джон Лоутън от Юрая Хийп, с чието изпълнение на песента се посреща и самия изгрев.

С течение на времето "Джулай морнинг" добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата, на които се чества, вече се разпростират не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната, по бреговете на реки и езера, стига да имат добра видимост към изток – посоката на изгрева. Други популярни локации са плажът на река Камчия, къмпинг Делфин, връх Вихрен и нос Емине и Иракли.

Вижте къде пловдивчани посрещат юлското утро.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.