Театралите въстават, подкрепят протеста на студентите

Под лупа

Пловдивските артисти също се обявяват срещу задкулисието и липсата на морал в политиката

Image title
Театрите в България въстават срещу задкулисието в политиката. Такъв е сигналът от София тази сутрин, когато председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев изрази подкрепата си към протестиращите студенти. До дни всички театри ще затворят, а актьорите ще отидат при студентите, солидарни с техния протест, подчерта Мутафчиев, който отиде в двора на Ректората на СУ заедно с Ивайло Захариев. Аз съм тук, за да им дам сигнал. До дни всички театри ще затворят. Всички актьори утре ще са тук, за да подкрепят студентите. Младежкият театър е с вас, Народният театър е с вас. Вие сте двигателят, окуражи Мутафчиев събралите се в двора на Ректората младежи. Очаква се утре с официална позиция да излезе и актьорският екип на
пловдивския театър. Много от артистите от трупата подкрепиха протеста
срещу правителството и в последните месеци, готови са да го направят и
утре.

В нета се разпространява и декларация, с която Младежкият театър подкрепя протестиращите студенти. Тя бе прочетена след снощния спектакъл на сцената и гласи:

„Посвещаваме този спектакъл на будните студенти от Софийски университет, които дръзнаха да покажат своето несъгласие и непримиримост към случващото се в държавата и категорично да заявят своята гражданска позиция. Присъединяваме се към тях и техните искания, обявявайки се срещу беззаконието и липсата на политически морал. Солидарни сме с формите на протест на студентите, заставаме зад будната съвест на младите, защото те са нашата публика и нашето вдъхновение. Наша мисия е да ги подкрепяме.
Театърът е създаден преди хиляди години като творческа форма за гражданско възпитание и морален коректив. Днес ние правим театър по същите причини и не можем да търпим подмяната и заличаването на ценностите, както и неправдите в обществото.
Затова нашата форма на протест и солидарност ще бъде чрез изкуството, което правим.“

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.