Сдружение скочи срещу нова „Калинка“, която ще дирижира културните процеси

Под лупа

Новият главен секретар на Министерство на културата назначена без конкурс, алармират от „За по-чиста България“

Лада Михайлова оглавявала ключовата дирекция „Финансово управление, бюджет и счетоводство“ при Мирослав Найденов
 
Петър Стоянович има 'калинка' за главен секретар на Министерството, алармират от сдружението
Петър Стоянович има ‘калинка’ за главен секретар на Министерството, алармират от сдружението
Всички конкурси за избор на нови директори на българските театри, опери, симфониети и културни центрове в чужбина, които текат в момента, са на път да бъдат обявени за нелегитимни и опорочени и да бъдат скоро атакувани в съда, предупреждават от Гражданско сдружение „За по-чиста България“. Причината е твърде съществена – абсолютно всички гореизброени директорски конкурси са незаконосъобразни, тъй като се организират и провеждат от и с прякото участие на новата главна секретарка на Министерство на културата – г-жа Лада Михайлова, която като истинска „калинка“ долетя  преди няколко седмици от земеделието и храните във ведомството на Петър Стоянович в крещящо нарушение на Закона за държавния служител, без да се е явявала на конкурс за този изключително важен и отговорен пост, а това е недопустимо в нормална европейска страна, посочват от Сдружение „За по-чиста България“.

Главната секретарка на МК Лада Михайлова, “прелетяла” незнайно как и с чия протекция като “парашутист” от земеделското ведомство в Министерство на културата, няма каквито и да е законови правомощия да организира подобни конкурси и да избира директори на държавни културни институти с национално значение, категорични са от „За по-чиста България“ и смятат да сезират за извършеното безобразие и погазване на законодателството депутатите от Комисията по правните въпроси и от Комисията по културата и медиите в 42-ото Народно събрание, както и Омбудсмана на Р. България. Какъв интелектуален багаж и познания в сферата на културата всъщност има въпросната “калинка” от земеделието, че да може да преценява и отсъжда кой е най-достойният кандидат да оглави за 4-годишен мандат един или друг водещ български театър или опера, питат от сдружение. Странната политика да се привличат кадри от сферата на земеделието и храните и да се назначават светкавично и без конкурс на ръководни позиции в МК едва ли ще доведе като резултат до разцвет и нов подем на българската култура, или образно казано – до нов Златен век в нея. Абсурдните политически назначения по висшите етажи на властта ни поднасят всеки ден нови горчиви изненади, но случаят с „калинката” Лада Михайлова, “телепортирала” се от земеделието на най-висш пост във ведомството на П. Стоянович в скандално нарушение на Закона за държавния служител е особено тревожен – не е тайна, че въпросната овластена дама ще играе в близките месеци ключова роля и при финализирането на Националната стратегия за развитие на българската култура, а това ще опорочи и компрометира този стратегически документ, който е очакван от цялата културна общественост с големи надежди, констатират с тревога от Сдружение „За по-чиста България“.

Както вървят нещата, на българските творци и интелектуалци ще им бъде „спусната“ съмнителна „културна стратегия“, изработена набързо от „калинки“ и счетоводителки от ранга на Лада Михайлова, работили доскоро в екипа на ексминистър Миро Найденов. Ако гражданският сектор светкавично не се намеси, ще сме свидетели на абсурда чиновници с професионален опит в сферата на земеделието да обсъждат и приемат разработена на тъмно Национална стратегия за българската култура, имаща за цел да определи за години напред жалоните за развитие на родната ни култура и да структурира посоките на развитие на културната политика, допълват от сдружението.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.