Нормалният човек има над 100 сливици

Под лупа

Апендиксът също е сливица, обяснява д-р Должиков

Image title
За повечето хора са познати само три сливици, всъщност всеки човек има над 100 такива. Специалистът по оториноларингология д-р Венцислав Должиков от ДКЦ-5 обяснява за 8 от тях. Една от основните три сливици всъщност не е една , а  фактически се състои от три части – те се намират зад носа. Тоест общо 5 са в гърлото. От тройката, двете малки са около естахиевите тръби. Когато те се надуят , могат да създадат сериозни проблеми.

На корена на езика, на неговия гръб към хранопровода, е 6-тата. Нарича се езична сливица. Има още две сливици под гласните струни, те са дребни , обяснява докторът.
От входа на храносмилателната тръба до „митницата“ има огромен брой сливици под формата на платки. Това е струпване на тъкан.
Апендиксът също е сливица под формата на черво, но съдържанието му е същото.
Сливиците не се лекуват с антибиотик! На Запад има отричане  на този вид лечение. Там го спазват като алгоритъм и според специалиста по оториноларингология трябва и в България да се приложи. Ако се дават антибиотици, пациентът става по-болен. А когато лекуват деца с тях, сливиците отслабват, а при още по-често приемане се стига до махането им.
Сливици се премахват тогава, когато има 2-3-годишно наблюдение върху детето. Засичат го, че хърка, има отиди или много честа гнойна ангина. Но когато се извадят, ако малкият пациент има алергия , тя става чувствителна и се засилва.
Много често тази операция е безсмислена. Повечето лекари я приемат за решение на проблеми без значение от какво се оплакват децата. Д-р Должиков съветва всички лекари да предприемат по-различно лечение върху детето и неговите сливици.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Нормалният човек има над 100 сливици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.