БългарияНовини

Зеленски към Радев: Всичко, което имате, няма да е достатъчно, ако Русия дойде тук

„Войната не се съобразява с разстоянията. Не дай Боже, някоя трагедия да ви сполети и Вие да бъдете на моето място.“ Това заяви Володимир Зеленски по повод думите на българския си колега Румен Радев, че не приема изпращането на въоръжение за Киев. Двамата се срещнаха днес на „Дондуков“ 2 в рамките на визитата на украинския президент в България, пише OFFNews.

На срещата Радев подчерта, че като главнокомандващ на българската армия не е съгласен да бъдат изнесени военните ни резерви, защото по този начин се отслабват нашите отбранителни способности.

На тази констатация Зеленски реагира категорично.

„Дали не подкрепяте, защото ще се оголи вашата армия, или за да не се усили Украйна? Всичко, което имате, няма да е достатъчно, ако Русия дойде тук“, подчерта той.

Той добави, че българската армия е силна, но това не е достатъчно, за да воюва България с 160-милионна държава.

„Ако Русия дойде, какво ще кажете – Путин, взимай български територии? (…) Сигурен съм, че като президент няма да го допуснете. Като главнокомандващи ние с вас сме гаранти за конституцията, за териториалната цялост на страните ни“, добави президентът на Украйна.

Той посочи, че военната помощ за Украйна е необходима, за да не дойде войната в България, Полша или друга страна от НАТО.

„И ако не ви помагат с оръжие хора, имащи общи ценности с вас, какво ще направите? Като главнокомандващ и президент съм сигурен, че няма да направите компромис. С вас сме гаранти на конституциите на нашите държави, да ги защитим, да ги предадем на бъдещите поколения. Ваше право е да не подкрепяте оръжейната помощ, но съм убеден, че в ЕС един ден ще бъдем заедно, и вярвам, че Украйна и Европа трябва да имат общи ценности. Не може да се заема балансираща позиция спрямо Русия. Русия иска да разруши ЕС“, каза Зеленски на срещата с държавния глава.

Зеленски бе категоричен, че Путин не просто води война.

„Той няма да се успокои, докато не ни избие. Не можете да се договорите с него. През 2014-2015 г. имаше няколко споразумения, с които Франция и Германия включиха Русия за Украйна. Но целта на Москва се оказа да спечели време да се въоръжи, за да ни унищожи. Няма друга причина. А ние просто искаме да живеем. Мога още да продължа в тази посока“, каза той.

Българският държавен глава го репликира, че трябва да се търси решение с дипломация, а Зеленски отново възрази:

„Каква дипломация още да използваме?“, попита Зеленски и даде пример със Запорожката АЕЦ, която по думите му е минирана от руснаците, които отказват да я напуснат, въпреки усилията на МААЕ и ООН.

„Руснаците превзеха централата, за да предизвикат криза. Какви повече дипломатически усилия? Не можете да обясните, че Украйна нещо там блокира.“

Зеленски даде и друг пример – т. нар. „зърнена сделка“. По думите на украинския президент турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш „се хващат за главата“, когато трябва да говорят с руснаците.

„Русия всеки ден мисли как зърното да не върви. Ние не контролираме този коридор, Русия го завзе в нарушение на закона, в нашите териториални води. ООН не може да се договори с Русия. Разбирате ли, това е въпросът“, каза Зеленски.

Радев отбеляза, че народът ни е солидарен с Украйна и жертвите на тази жестока война.

„Още в първия ден аз заклеймих това нашествие“, каза българският президент.

„Средата за сигурност е достатъчно тревожна и в нашия регион, още по-сериозно за всички нас е, че конфликтът се разширява и придобива нови измерения“, посочи още той.

И допълни, че бойните действия стават все по-ожесточени, „загиват все повече хора, сред които и етнически българи в Украйна“.

„Продължавам да твърдя, че този конфликт няма военно решение и все повече и повече оръжие трудно води до това решение“, каза още Румен Радев.

Снимка: Прессекретариат на президента Румен Радев

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина