АктуалноГрадътКултураНовини

Запазен средновековен кирпичен зид и рисувана керамика откриха на Небет тепе

Некропол от 13 век и 3 сгради от времето на Римската империя, късната Античност и Средновековието разкриват археолозите

Изключително добре запазен кирпичен зид от средновековна къща разкриха археолози на Небет тепе. Работата на хълма започна отново преди няколко седмици от екип, воден от археолог София Христева. Тя посрещна зам.-кмета по културата Пламен Панов, който посети днес Небет тепе, за да се информира за етапа на работа и находките от археологическите проучванията, които се извършват в изпълнение на проекта „По крепостните стени на Филипопол“.  Разкопките се правят на площ от около 80 кв. м. Сред най-интересните обекти са три сгради от различни периоди, като са открити и интересни керамични съдове, някои от които рисувани.

Там са намерени 2 сгради, които са регистрирани през 2017 година като съществуващи, но не са били проучвани. В момента се извършва тяхното проучване и разкриване и ако са добре запазени, идеята е те да се покажат в тяхната цялост и да се включат в  консервацията и реставрацията на обекта Небет тепе.  На същия терен, в който работят археолозите е регистриран и некропол от 13-ти век. До момента са разкрити още 4 скелета, разположени в два отделни гроба. Намерен е също така зид от къща, изключително добре запазено „бижу“, който показва нагледно невероятната многопластовост на Небет тепе.

В открития наскоро зид има няколко ниши, в които вероятно са се поставяли съдове. Специалистите считат, че другаде в България няма толкова добре запазен средновековен кирпич от този период, защото кирпичът бързо се разлага и трудно се запазва. Работи се и по разкриването на късно антична сграда от 5-6 век , в която се виждат няколко стаи, на 2 етажа, от които горния – с гредоред. Предполага се, че вероятно там е имало пожар. В момента се проучва южния зид. Сградата е абсолютно синхронна като период на крепостната стена на Небет тепе – от 5-6 век.  Другата сграда, която се проучва в момента е римска – с облицовка по стените от фрагменти от мрамори. Предполага се, че е била с функции на представителна сграда.

Археологически комплекс „Небет тепе” е сложна многопластова археологическа структура, свързана с най-ранните поселения на територията на града и запазва своето непрекъснато съществуване до днес. Най-ранните единични находки от Трихълмието, в частност Небет тепе датират от Енеолита. През бронзовата и ранножелязната епоха то се възприема като култов център и място за укритие на населението от околността при опасност. През елинистическата епоха Небет тепе от естествен стратегически пункт с укрепления се превръща в основен урбанизиращ фактор – Акропол, около който по източното и южното подножие на Трихълмието се разполагат жилищни квартали и некрополи. В последните години преди установяването на римска власт в Тракия укрепленията на Небет тепе се разширяват на юг. Изградените и поддържани от римляните укрепления от II до VI в. неизменно включват Небет тепе като основен стратегически пункт.

Припомняме, че проект „По крепостните стени на Филипопол“ е насочен към развитието на две конкурентноспособни туристически атракции, чрез консервация, реставрация и експониране на античния комплекс „Източна порта на „Филипопол“ и на Археологически комплекс „Небет тепе”.

Идеята е превръщането на тези археологически недвижими културни ценности с категория „национално значение“, в предпочитани туристически атракции, предлагащи подходящи условия за целогодишно посещаване. В проекта са включени три обекта на интервенция: Античен комплекс „Източна порта на „Филипопол“; Археологически комплекс „Небет тепе“;  Реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе“, гр. Пловдив”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Я Баба Вида как привлече към Видин всичкото турист . . .?
    Я Царевиците великотърновските как ни прославиха . . .!
    Дързновение, замах и ЕПЗЕХ *)
    ––––
    *) Едни Пари За . . .

  2. като го гледам на картинките сякаш не носи маска пред носа си тоа?

    Мощняк, бабанка, бабаит, а? А?

    Дано да го не цуне вирусо, майно льо, Делтовия, оти бая боли!

  3. Епохалното посещение на (цит.): „зам.-кмета по културата Пламен Панов, който посети днес Небет тепе, за да се информира за етапа на работа и находките от археологическите проучванията, които се извършват в изпълнение на проекта “По крепостните стени на Филипопол” СЛЕДВА ДА БЪДЕ ЗАПИСАНО НА МРАМОРНА ПЛОЧА за сведение на поколенията.

    „Екип“ и конкретната КараКоЛИНКА да получи червена точка за всеки наукоподобен репортаж. прославящ или дори само споменаващ П.П.

    Възмутителна е (цит.): „…идеята е те да се покажат в тяхната цялост и да се включат в консервацията и реставрацията…“ за темелите на две „сгради“ – – – така както беше възмутителна анастилозата на три „антични“ колони на мегдана от хонг-конгски БЕТОН.

    Не трябваше ли да бъдат не три, а трийсет и три, че да се прослави Градът като туристическа атракция подобно на Ново Село с динозаврите? Туризъм вместо Пуризъм!

      1. Театралниченето в подножието откъм изток щяло било да се ограничи със само 5 пет колони от едната страна плюс 3 три отсреща, и само половината с коринтски капители от първокласен тайвански мрам… пърдом, варовик – ама синтетичен. „Туризъм без Пуризъм, ура! =П.П.“

        Скромността краси човека, както видяхме в интервю с барбадосо.

      2. (Като стана дума, че си с FFox на Linux непременно си разшири със SingleFile extension. Компактира =вместо ScreenShot= не само каквото виждаш, ами цялата страница от екрана вкл. образи, линкове, всичко и то в един файл.html)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина