Взривиха мина под водата до Созопол

Новини
Мина край Созопол

На 12.07.2022г. формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби получи задача да проведе разузнаване, транспортиране и унищожаване на намерен в морето предмет, оприличен на морска мина, открит в района на Созополски залив, близо до остров Кирик. Това се случи след подаден сигнал от областния управител на Област с административен център град Бургас.

Мина край Созопол

След извършения водолазен оглед е установено, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик. Класиифициран е като стара морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Мина край Созопол

Взето е решение за унищожаването на мината на място с подводен взрив, защото извличането ѝ на брега е счетено като потенциално опасно. Районът е бил отцепен и обезопасен. Старата мина е взривена под вода при стриктно спазване на мерките за безопасност, съгласно нормативните документи.

Мина край Созопол

При повторният оглед на място от формированието за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси установяват, че корпусът на мината е разцепен. След изваждане на частите на брега се констатира, че става дума за стара морска мина от Първата световна война.

На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 мили източно от село Камен бряг гранично-полицейски кораб „Каварна“ е открил останки от боеприпас.

Боеприпасът не е взривоопасен, но представлява навигационна опасност. Хидрографска служба на Военноморските сили е издала навигационно известие до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Снимки: Български Военноморски Сили/ Bulgarian Navy

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.