БългарияНовиниПод небето

В България близо 8000 души са се възползвали от безплатната възможност да получат повече дигитални умения през 2020

10 милиона души по света получават нови умения след старта на дигиталната инициатива на Microsoft, LinkedIn и GitHub

Microsoft обяви временни резултати от стартиралата си амбициозна глобална инициатива, целяща да помогне на 25 милиона души по света да получат повече дигитални умения през 2020 г.

За трите месеца от началото на инициативата Microsoft, LinkedIn и GitHub достигнаха до повече от 10 милиона обучаващи се в 231 държави и територии чрез opportunity.linkedin.com. В България близо 8000 души са се възползвали от възможността, което поставя страната ни на 70-то място по брой обучаеми в света. В глобален план най-популярните обучения са тези за софтуерни разработчици, специалисти в обслужването на клиенти и анализатори на данни.

У нас също сред най-предпочитаните умения са тези на програмистите, следвани от търговските представители и мениджърите на проекти. Проучване на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в началото на годината, показва, че сред най-нужните на работодателите кадри са квалифицираните специалисти по информационни технологии.

„В Microsoft вярваме, че в тези предизвикателни времена придобиването на нови умения и повишаването на квалификацията са по-важни от всякога. В духа на непрестанните ни усилия да помагаме за развитието на обществото винаги търсим нови начини да надградим и да използваме нашите технологии. Стремим се да дадем възможност на хората по целия свят да добият нови умения, да поемат по нов професионален път и да бъдат в крак с най-новите изисквания на пазара на труда, коментира Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и ръководител на изпълнителните директори от региона CEE Multi-Country.

Като предоставя възможност за придобиване на нови цифрови умения от онази част от населението, която има най-голяма нужда от тях, и за преквалифициране на служители, които са засегнати от COVID-19, Microsoft ще продължи да насърчава икономическия възход и да помага за обособяването на разнообразната работна сила на бъдещето.

Подробности за развитието на инициативата може да прочетете в статията на изпълнителния директор на LinkedIn Райън Рослански. Повече информация за добиване на квалификация можете да намерите в микросайта на Microsoft на адрес news.microsoft.com/skills.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина