Новини

В Беларус започнаха да раздават повиквателни

Официалният повод е за „проверка на данните“

Беларуските граждани масово са привиквани в службите за военна регистрация, а официалният повод е за „проверка на данните“, съобщава OFFNews. От Министерството на отбраната в Минск твърдят, че това е „стандартна процедура“, съобщават от мониторинговата група „Беларуски гаюн“.

„В този случай гражданите се канят на разговор. Това става по телефона и с призовки“, казват от военното ведомство на Беларус.

От ведомството продължават да твърдят, че в Беларус не се провеждат мобилизационни дейности.

„Известно е обаче, че призованите в Марина Горка трябва да се явят на лагер за военно обучение, който според полученото съобщение ще се проведе от 21 октомври до 4 ноември. Освен това има данни, че призовки са връчени и на бивши полицаи, работници от някои предприятия и наборни войници от Въздушнодесантните войски“, пише „Беларуски гаюн“.

Още в първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, президентът в Минск Александър Лукашенко предостави на Путин територията на страната като военен полигон. Именно от Беларус първите танкове на окупаторите навлязоха да вляизат в Северна Украйна.

В момента руските военни използват въздушното пространство на републиката, за да нанасят ракетни удари по украински градове.

Известно е, че Беларус ремонтира счупено военно оборудване за окупаторите, служи като център за прехвърляне на оборудване за подсилване на руските сили в Украйна, а също така е позволила разполагането на ирански безпилотни самолети там.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина